25-05-2016 | Om voedselverspilling aan te pakken is ‘The Source Shakers – adding value to your food business’ gelanceerd. Dit is een ‘one-stop-shop’ platform en testlab, voor ondernemers in food & agri die op zoek zijn naar oplossingen. Dat bericht EVMI.

The Source Shakers stelt een dynamische community te zijn van diverse organisaties, ondernemers en kennispartijen die kunnen bijdragen aan het genereren van die oplossingen. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld voor ondernemers onderzoeken verrichten.

“Waar het in essentie om draait is anders kijken naar de waarde van voedsel”, vertelde Toine Timmermans (van Wageningen UR Food & Biobased Research en TIFN) tijdens de introductie op 18 mei bij De Verspillingsfabriek in Veghel.

Waardedenken
“We moeten toe naar waardedenken in plaats van efficiency, naar netwerk in plaats van supply chain en naar voorkómen in plaats van genezen. Hierover nadenken voegt waarde toe aan food business. Want voedselverspilling is niet alleen ecologisch maar ook economisch onverantwoord. Dus shake your business.”

Er valt volgens hem nog veel te verbeteren in de preventie en daarnaast in het creëren van een hogere waarde voor reststromen, bijvoorbeeld door deze grondstoffen weer geschikt te maken voor menselijke consumptie in plaats van voor veevoer.

“Zo pakken we met The Source Shakers verspilling echt bij de bron aan en schalen we bestaande oplossingen zoveel mogelijk op.” Wel moet dit samen met partners in de keten gebeuren.

Testlab én broedplaats
The Source Shakers moet een verspillingslab (voor testen) én broedplaats voor ideeën worden voor de preventie en verwaarding en voor het helpen bij vraag en aanbod op dit gebied.

De founding partners zijn Rabobank, P2 Projectmanagement, Foodsquad, HAS Hogeschool, gemeente Veghel, Wageningen UR en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

Geïnteresseerden zijn welkom
Maar er is ruimte voor meer partners. Geïnteresseerde partijen, zoals aanbieders van reststromen, bedrijven die reststromen willen verwerken en bedrijven die deze nieuwe producten willen afzetten, kunnen zich melden.

De nu nog lege hal in pand 360 in Veghel, waar ook De Verspillingsfabriek zit, zal op termijn goed gevuld worden, belooft Timmermans. Zo komt er onder meer een expositie over voedselverspilling.

Bron: Vleesplus.nl