27-11-2018 | Voedselverspilling, het is één van de grootste maatschappelijke en ook financiële problemen. Zo berekende Boston Consulting Group onlangs dat jaarlijks voor $1,2 biljoen aan voedsel verloren gaat. Gelukkig zijn er ook tal van initiatieven waarin het probleem wordt aangepakt. ICT speelt daarin een belangrijke rol. Het verschaft inzicht en brengt vraag en aanbod bij elkaar. Bekijk hier vier ICT-oplossingen die het probleem van voedselverspilling te lijf gaan.

1. Wasteless introduceert Dynamic Pricing

Op sommige supermarktproducten die de houdbaarheidsdatum naderen zie je nog wel eens een kortingssticker om het product alsnog aan de man te brengen. Dat systeem van dynamic pricing kan een stuk moderner, vindt het Israëlische antiverspillingbedrijf Wasteless. Het bedrijf heeft een zelflerend algoritme ontwikkeld dat voortdurend de beste prijs ten opzichte van de houdbaarheidsdatum bepaalt. In september deed dat systeem ook zijn intrede in de Nederlandse supermarkt.

2. Wastewatchers tegen voedselverspilling in restaurants

Een app van de Nederlandse start-up Wastewatchers maakt het verspillingsproces in professionele keukens, zoals die van restaurants, bedrijven en ziekenhuizen, inzichtelijk. De applicatie vergelijkt de verspillingsdata tussen verschillende locaties.

Aan de hand van die gegevens kan het team achter Wastewatchers de betreffende keuken ondersteunen om het patroon van voedselverspilling te begrijpen en direct aan te pakken. Volgens Thomas Luttikhold, oprichter van  Wastewatchers, is een besparing van 20 procent op de verspillingskosten voor restaurants daarmee haalbaar.

3. Resq verbindt consument en restaurant

De app Resq verbindt die dreigende voedselverspilling van restaurants en lunchrooms direct aan de consument. Wat krap bij kas, maar toch geen zin om te koken? Resq toont op een kaart maaltijden in de buurt die voor weinig geld worden aangeboden, omdat ze anders in de prullenbak zouden verdwijnen. Resq werkt nu nog alleen in de grote Nederlandse steden, maar heeft plannen om zijn bereik te vergroten.

4. Slim koken ondersteunt bij slimme inkoop consument

Restaurants en supermarkten zijn dus volop bezig om voedselverspilling te verminderen, maar de consument kan zelf ook veel doen om te voorkomen dat voedsel moet worden weggegooid. De app Slim koken van het Voedingscentrum biedt tips en ondersteuning om je inkoopbeleid zo in te richten dat de kans op het overschrijden van de houdbaarheidsdatum een stuk kleiner wordt. Ook geeft de apps tips en suggesties hoe je restjes op een creatieve manier kunt gebruiken.

Bron: Duurzaambedrijfsleven