Lidl biedt dozen met 5 kilo groenten en fruit voor omgerekend slechts €1,69 aan om voedselverspilling te voorkomen. Volgens een woordvoerder van Lidl zijn de ‘Too Good to Waste’-dozen na een succesvolle pilot inmiddels bij alle filialen in het Verenigd Koninkrijk te koop. De dozen zijn gevuld met 5 kilo groenten en fruit uit de winkelschappen die licht beschadigd, verkleurd of wat minder vers zijn, maar nog prima kunnen worden gegeten.”

“De dozen worden dagelijks door onze medewerkers samengesteld en zijn vanaf openingstijd tot 12 uur voor onze klanten te koop, waarna de overgebleven dozen aan lokale goede doelen worden geschonken in het kader van onze voedselproject ‘Feed it Back’. Met dit initiatief pakken we niet alleen het probleem van voedselverspilling in onze winkels aan maar helpen we de klanten ook om geld te besparen.”

Lidl: “Uit de meest recente cijfers blijkt dat in het Verenigd Koninkrijk naar schatting 10 mln ton voedsel verloren gaat vanaf het moment dat het het teeltbedrijf verlaat, terwijl 60% van deze verliezen te voorkomen zijn. Wij vinden dit onacceptabel. Het is niet makkelijk om een verandering tot stand te brengen om voedselverspilling op de lange termijn te reduceren en dit vereist de inzet en samenwerking van de hele sector. Om deze reden hebben we ons in 2016 aangesloten bij retailers, producenten, lokale autoriteiten en andere partijen in de sector en hebben we het WRAP Courtauld Commitment 2015 ondertekend om de verspilling van voedsel en dranken gezamenlijk met 20% terug te brengen.”

Bron: AGF