In de nieuwe winkel van OzHarvest worden verlepte wortelen en conserven bonen waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is met respect behandeld. Overrijpe tomaten, die anders weggegooid zouden worden, liggen hier prachtig uitgestald, evenals appelen en bananen. 

Deze experimentele supermarkt biedt voedsel aan waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is om voedselverspilling terug te dringen, het milieu te sparen en honger te bestrijden. Het is de eerste in zijn soort in Australië. Alles is gratis voor degenen die krap bij kas zitten, anderen wordt gevraagd om een bescheiden bedrag te doneren.

De winkel verkoopt een breed assortiment aan producten, variërend van verse groenten en fruit, conserven en diepvriesmaaltijden tot aan brood en toiletartikelen. De inhoud van de schappen varieert van week tot week, afhankelijk van welke producten er ‘gered’ kunnen worden. Klanten worden uitgenodigd alle producten die zij niet gebruiken beschikbaar te stellen.

Het initiatief is mogelijk gemaakt omdat een projectontwikkelaar de ruimte ter beschikking heeft gesteld. Verspilling is wereldwijd een enorm probleem. In Australië wordt er jaarlijks voor naar schatting €12,2 mld aan voedsel verspild. Australiërs verspillen 20% van de voeding die zij inkopen. De inhoud van één op de vijf ingekochte winkelwagens belandt dus jaarlijks bij het afval. Vier miljoen ton voeding komt op vuilstortplaatsen terecht, waar het vergaat en schadelijk methaangas produceert.

Toch geeft één op de zes Australiërs aan de afgelopen 12 maanden met voedselonzekerheid te maken te hebben gehad.

Ronni Kahn, de initiatiefnemer van OzHarvest, zegt dat de supermarkt een stap in de goede richting betekent. “Telkens als we goede voeding kunnen redden van de afvalbak, dan doen we iets positiefs voor onze planeet. Iedere keer dat we deze voeding aan mensen die honger lijden geven, helpen we mee aan het oplossen van een maatschappelijk probleem,” aldus Kahn.

OzHarvest werkt met meer dan 2.500 partners samen die voedsel doneren. “We redden al het voedsel dat niet meer door retailers kan worden verkocht omdat het over de datum is. Deze producten kunnen echter nog prima gegeten worden,” vertelt Kahn. “Het feit dat de houdbaarheidsdatum verstreken is, betekent niet dat een product meteen weggegooid hoeft te worden.”

Bron tekst: Agf
Bron beeld: Pixabay