Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Den Haag is begonnen met het meten van hun eigen voedselverspilling. Weegschalen in de keuken meten de dagelijkse hoeveelheid weggegooid voedsel. Remco Biesma, chef-kok bij het ministerie, laat weten het een goede oplossing te vinden.

Niet alleen worden er dagelijks 14 containers voedsel bij het ministerie aangeleverd, veel daarvan wordt aan het einde van de dag ook weer weggegooid. Door middel van de weegschalen in de keuken wordt er nu geprobeerd hier een beter bewustzijn in the creëren. Dit gebeurt door middel van het wegen van weggegooid afval zoals half opgegeten boterhammen en snijafval van tijdens het koken. Het afval wordt in bakken verzameld en vervolgens gewogen. De weegschalen meten niet alleen de hoeveelheid voedsel, ze herkennen door middel van kunstmatige intelligentie ook het soort voedsel dat wordt weggegooid.

Ondanks het feit dat overgebleven eten op borden misschien niet drastisch zal verminderen denkt Biesma dat de weegschalen een groot deel van het probleem op kunnen lossen. Vooral het inzicht in de voedselverspilling is significant verhoogt; er is een duidelijker beeld van wat er weggegooid wordt. “5 procent van de inkoop van voedsel gaat weer weg, schat ik nu zo in. Daar kunnen we wat mee, door scherper in te gaan kopen.”

Door de metingen wordt pas echt duidelijk van welke producten er veel overblijft en weggegooid moet worden. “Meten is weten”, zegt Biesma. In de toekomst zullen de weegschalen een uitkomst kunnen bieden voor zorginstellingen, ziekenhuizen en opleidingen. Overal waar voor grotere groepen mensen in een keer gekookt wordt zou dit systeem inzicht kunnen brengen in voedselverspilling.

Vanaf nu is niet alleen in de keukens een nieuw beleid te vinden bij het ministerie, maar ook op het gebied van plastic. Alle flessen en dergelijke zijn tegenwoordig van glas in plaats van plastic. Hierin is er de keuze tussen Plat Haags water, of Haagse Bubbel.

Bron: NOS
Beeld: Pixabay