Op het moment heeft de wereld te maken met het besmettelijke virus genaamd Corona. Naast de nadelige gevolgen voor de economie, krijgt de natuur nu de kans om te herstellen van alle schade die de mensheid heeft aangericht. Het is daarom van belang om deze natuurverbetering voort te zetten en te voorkomen dat er na de coronacrisis een ander soort crisis ontstaat. Hoe kunnen we werken aan een groene toekomst?

 

Welke branches kunnen bijdragen aan een groenere toekomst

Dat het zorgen voor een groene toekomst van belang is, is nu duidelijker dan ooit. Echter, er zijn veel bedrijven die niet weten dat ze goed bij kunnen dragen aan een groenere toekomst. Hetgeen waar wij als land veel winst mee kunnen behalen, is het tegengaan van de verspilling van voedsel. In ons land hebben we een overvloed aan voedsel. Helaas wordt hier niet altijd even zorgvuldig mee om gegaan. Daardoor gooien we met zijn allen veel voedsel weg en dat is zonde. Supermarkten, horeca en catering zouden kunnen zorgen voor een flinke vermindering van de voedselverspilling.

 

Voedselverspilling verminderen

In Nederland zijn er al veel ondernemers die helpen bij het tegengaan van voedselverspilling. Echter, dit is nog niet genoeg: elke horeca-onderneming, supermarkt en catering zal hier haar steentje aan bij moeten dragen. De huidige verspilling zorgt namelijk voor nadelige gevolgen. Zo heeft er voor het voedsel dat wel gekocht wordt en vervolgens niet geconsumeerd wordt, transport plaatsgevonden. Daarnaast zijn er verpakkingen gemaakt en is er energie gestopt in het bereiden van deze producten. Deze handelingen zorgen voor een onnodige stijging van het CO2-gehalte. Veel bedrijven kopen een grote voorraden voedsel in. Helaas wordt hier ook een te hoog gedeelte van weggegooid. Zo verspilt de horeca in Nederland zo’n 51.000 ton voedsel per jaar. Naast de horeca, verspillen de supermarkten nog veel meer voedsel, namelijk 180.000 ton per jaar. Deze aantallen zijn te hoog en zullen omlaag gehaald moeten worden.

 

Hoe helpen bedrijven voedselverspilling voorkomen

Vooral supermarkten kunnen veel winst behalen op het gebied van voedselverspilling. Zo zie je dat er al een aantal supermarkten korting geven wanneer iets de einddatum heeft bereikt. Hierdoor zullen producten die voorheen werden weggegooid alsnog worden gekocht. Daarnaast zijn er ook veel restpartijen die gedoneerd kunnen worden aan een voedselbank. Door deze twee handige methodes toe te passen, wordt er op jaarbasis al een hoop minder voedsel verspild. Toch zijn er nog veel meer mogelijkheden op het gebied van voedselverspilling. Het is dan ook van belang dat elk bedrijf, ongeacht de grote, mee gaat denken om voedselverspilling te verminderen.

 

Bekijk onze tips op ‘Aan de slag’

 

Beeld: Pexels