In de huidige crisistijd bleven veel horecaondernemingen, producenten of boeren met onverkochte afzet achter. Door de aardappelbergen, volle vriezers in restaurants en uitpuilende biertanks werd de impact van verspilling meer dan ooit inzichtelijk en tastbaar. Daarnaast werd de impact die de mensheid heeft op de natuur schrijnend zichtbaar. Want toen het normale leven even gepauzeerd werd, bloeide de natuur op. De thema’s duurzaamheid en voedselverspilling lijken relevanter dan ooit. Slimmer omgaan met voeding doe je voor elkaar en met elkaar. Het zorgt namelijk voor efficiënter gebruik van grondstoffen, maar ook voor kostenbesparing. Daarom delen wij tijdens deze verspillingsvrije week zeven tips die bijdragen aan strijd tegen voedselverspilling binnen jouw organisatie.

 

Tip 1: Meten is weten

Dat er veel eten weggegooid wordt, is vaak wel bekend. Maar hoeveel precies? En wanneer? De eerste stap in het verbeteren van processen is inzicht krijgen in de aantallen. Dit geldt voor elke vorm van voedselverspilling: bedorven voedsel in de bedrijfskantine, onverkochte oogst, reststromen in fabrieken of de hoeveelheid restjes op borden in de horeca. Voor elke organisatie is de aanpak anders en verschilt het ook wat je in kaart wilt brengen. Je kunt zelf brainstormen over hoe je data kunt verkrijgen, maar je kunt ook samenwerken met partij die daarbij helpt. Heb je een langere termijnvisie? Dan kun je ook overwegen om slimme afvalbakken of intelligente weegschalen aan te schaffen om voedselverspilling te meten.

 

Tip 2: Doe slim inkopen

Minder verbouwen, produceren of inkopen lijkt een makkelijke oplossing om onder de streep minder weg te hoeven gooien. Maar uiteraard is voldoende aanbod in jouw bedrijfskantine, restaurant, instelling of supermarkt van belang voor de tevredenheid, of soms zelfs bedrijfscontinuïteit. Er zijn slimme algoritmes die de verspilling meten, maar ook berekenen hoeveel er ingekocht moet worden. Zo heb je een goede voorraad kruidenboter voor het barbecueseizoen. Blijkt dat er op vrijdag standaard minder salades verkocht worden en meer pizza’s? Dan past het algoritme dit aan.  Daarnaast is het van belang om te analyseren of jouw aanbod past bij de wensen van de eter. Zo kun je bijvoorbeeld ook denken aan het serveren van kleinere porties, voor kleinere eters.

 

Tip 3: Wees actief in de community

De afgelopen jaren zijn er vele mooie initiatieven ontstaan die de verspilling van voedsel tegengaan. Wanneer jij met jouw organisatie voedselverspilling wilt terugdringen, wees dan actief in deze community. Bied bijvoorbeeld het overgebleven dagassortiment of onverkochte maaltijden aan via To Good To Go – een app waar je overschot aan kunt bieden aan consumenten voor een aantrekkelijke prijs. Ook kun je ervoor kiezen om inkopen doen bij merken die resten verwaarden, zoals bananenbrood van geredde bananen, likeur van sinaasappelschillen of soep van overgebleven tomaten. Op deze manier help je anderen mee in hun strijd tegen verspilling, maar bied je bijvoorbeeld jouw medewerkers of gasten een uniek menu.

 

Tip 4: Maximaliseer de houdbaarheid

Om voedselverspilling tegen te gaan is het vergroten van de houdbaarheid van belang. Besteed daarom aandacht aan hoe je de etensvoorraad in jouw organisatie bewaard. Je kunt bijvoorbeeld voedsel langer bewaren door het te vacumeren of door het in te vriezen. Produceren jullie zelf producten? Dan kun je een grote bijdrage leveren in de strijd tegen voedselverspilling. Over de functie van verpakkingen wordt veel gediscussieerd. De verpakkingsindustrie is namelijk de grootste afnemer van plastic en zorgt dus voor veel afval. Maar goede verpakkingen kan ook de houdbaarheid van producten vergroten, doordat het product beschermd wordt tegen beschadiging of rotting. Kies daarom voor duurzame verpakkingen.

 

Tip 5: Optimaliseer kwaliteitschecks

Voordat voedsel op een bord ligt, heeft het vaak al een hele reis afgelegd. In alle schakels in de keten moet de kwaliteit gewaarborgd blijven. Een veelbelovende technologie is Blockchain. Nu wordt dit vaak nog ingezet voor sociale duurzaamheid, maar het kan belooft veel goeds voor het uitvoeren van kwaliteitschecks. Door de inzet van blockchaintechnologie kan namelijk bederf eerder opgespoord worden. Maar ook maakt een dergelijke technologie de voedselketen vele malen transparanter. Het maakt inzichtelijk waar verspilling plaatsvindt en biedt handvatten om dit te verhelpen.

 

Tip 6: Rapporteer de effecten

Wanneer jouw organisatie optimalisatieslagen heeft gemaakt op het gebied van voedselverspilling, is blijvend het effect in kaart brengen essentieel. Want hoe weet je anders of iets werkt en of je succesvol bent? Creëer plannen, stel doelen op en volg de veranderingen. Start je jouw restaurant met een foodiebag (ook wel bekend als doggie bag)? Maak inzichtelijk hoe vaak deze gebruikt wordt en hoe vaak hierdoor verspilling voorkomen wordt. Werk je met het afprijzen van producten; hoeveel bespaart dit dan? Heb je een app tegen voedselverspilling, hoeveel kilogram voedsel redden jullie? Door nauw de impact te monitoren blijft het on top of mind, blijven medewerkers gemotiveerd, maar kun je tevens anderen inspireren met jouw data.

 

Tip 7: Blijf up to date!

Wanneer je eenmaal goed bezig bent met de strijd tegen voedselverspilling in jouw organisatie, is het van belang dit vast te houden. Blijf daarom up to date van de nieuwste ontwikkelingen, deel inspiratie en motiveer anderen. Voedselverspilling terugdringen is een verandering die we gezamenlijk moeten creëren. Volg daarom No Waste Network voor de nieuwste updates en hou de websites van partners in de gaten. Ook Samen Tegen Voedselverspilling, de initiatiefnemer van de Verspillingsvrije week, is een goede bron van informatie. Houd je kennis op peil en blijf betrokken bij het thema! 

 

Meer weten over voedselverspilling tegengaan in jouw organisatie? Bekijk de nieuwspagina’s per branche of lees onze tips.