20-10-2015 | Voedselverspilling is een van de voedselproblemen waar al snel een groot verschil in gemaakt kan worden. Ongeveer 50% van de verspilling gebeurt bij mensen thuis, de andere helft is te wijten aan de grote hoeveelheid restafval van producenten, supermarkten en horecagelegenheden. Wereldwijd gaat er elk jaar zelfs 1,3 miljard ton voedsel verloren, wat ruim een derde van de voedselproductie is. Enorm zonde van het geld en de monden die gevuld hadden kunnen worden. “Tijd voor actie!”, aldus de oprichters van Guerilla Kitchen.

Wat allemaal is begonnen met een gewoonte van dumpster diving is uitgegroeid tot een heus diner voor wie wil. Elke woensdagavond is er een Foodwaste Feast bij Robin Food op de Frederik Hendrikstraat 111 in Amsterdam. Er wordt dan gekookt met ingrediënten afkomstig van de Marqt die een THT-datum van diezelfde dag hebben. Het menu is vegetarisch en afhankelijk van de restproducten van die dag. Wat zij doen is dus het voedsel redden van een plek op de vuilnisbelt.

Zodoende had ik mijn honger opgespaard om een lekkere maaltijd van voedselresten tot me te nemen. Mijn mening: erg lekker en gevarieerd. Het is echt mogelijk om van de overblijfsels van een supermarkt een goed maal voor veel mensen op tafel te zetten. En nog een pluspuntje: de drie gangen worden je aangeboden door de kokende vrijwilligers terwijl jij kunt blijven zitten.

Achteraf betaal je zelf wat je voor je maaltijd en drankjes wil of kan betalen. Dit geld gaat naar projecten die voedselverspilling tegengaan. Op dit moment is geld ingezameld geld voor Bellies Beyond Borders, een project om voor en met vluchtelingen in Oost- en Zuid-Europa te koken.

Naast een heerlijke maaltijd is het ook de perfecte manier om te socializen. Het is een gezellige, knusse plek waar iedereen welkom is. Ook kun je zelf een bijdrage leveren door je op te geven als vrijwilliger om het voedsel op te halen en/of te bereiden.

Bron: stedenintransitie.nl