Boeren en tuinders
In het nieuws
Kromme groente en fruit in EU-schoolfruitprogramma vanaf 2021
Vanaf 2021 wordt er in het EU-schoolfruitprogramma ook krom schoolfruit opgenomen. Hieronder vallen fruit, maar ook groenten, die normaal gesproken weggegooid worden alleen omdat ze er een beetje krom of anders uit zien. De groenten en fruit zijn verder nog helemaal...
Bewaaradvies Tool helpt appel- en perentelers
Wageningen Food & Biobased Research heeft een bewaaradvies tool ontworpen om telers van appels en peren te helpen met het instellen van bewaarcondities van deze vruchten. Door dit bewaaradvies kan voedselverspilling worden teruggedrongen. Bewaaradvies Tool...
De spelregels veranderen om klimaatdoelstellingen te behalen
Om de klimaatdoelstellingen te behalen om voor 2030 voedselverspilling te hebben gehalveerd moet er nog veel gebeuren. Wat tegenvalt, is dat wet- en regelgeving daarbij af en toe in de weg staat. Om ondernemers zo veel mogelijk ruimte te bieden om reststromen te...
Duitse bioteler ontwikkelt duurzame verpakkingsoplossing
Fabrikant van verpakkingen en papier, Mondi, heeft samen met de Beierse bioteler BIOhof Kirchweidach een duurzame verpakkingsoplossing ontwikkelt. De plastic verpakking van 500 gram tomaten van Penny-supermarkten wordt vervangen door een kartonnen verpakking. ...
Zomerdrankjes redden overschot aan komkommers
Sinds de coronacrisis is er een overschot aan komkommers ontstaan. Door de sluiting van de horeca en evenementen is in mei 40 procent van de komkommers niet verkocht. Een cateringbedrijf in Merelbeke in België test recepturen om die 3.500 ton komkommers van de...
Boerproeverij-boxen tegen voedselverspilling
Door het coronavirus is de vraag naar de producten van Nederlandse veehouders door de horeca sterk gedaald. De koelvrieshuizen waar het voedsel wordt bewaard beginnen vol te raken waardoor het weggegooid dreigt te worden. Diervoerspecialist Trouw Nutrition vond het de...
Provincie Zuid-Holland vermindert voedselverspilling
De provincie Zuid-Holland pakt in zijn geheel voedselverspilling aan door samen te werken met onder andere boeren en tuinders. Om samen tot dit doel te komen wordt er nu een Kwartiermaker Voedselverspilling aangesteld in de provincie. Door middel van communicatie...
Lasertechniek bepaalt rijpheid avocado’s
Door een nieuwe techniek kan er tegenwoordig beter bepaald worden wanneer avocado's goed rijp zijn. Op deze manier kan voedselverspilling tot wel 10% worden voorkomen binnen de toeleveringsketen. Ze worden nagekeken door middel van een technologie die ontwikkeld is...
Voedselverspilling Australische bananenexport beperken
Pacific Coast Produce (PCP) is in april 2020 een onderzoek gestart naar de verhoging van de kwaliteit van bananen. Het doel van dit onderzoeksproject is daarnaast ook om de verspilling binnen de keten te voorkomen. Het belangrijkste voor PCP is het kunnen leveren van...
We moeten naar een duurzamer voedselsysteem
Uit een nieuw onderzoeksrapport blijkt dat er een verandering moet komen in de manier waarop we voedsel produceren en distribueren om in de toekomst voor betere voedselzekerheid te zorgen. Dit concluderen Europese wetenschappers die zich bezighielden met de vraag over...
LTO’s starten campagne Koop Onze Oogst
Door de momenteel lopende coronamaatregelen kunnen veel boeren en kwekers hun afzet niet kwijt. Het leidt tot belemmering van de productie, handel en verkoop van verse producten. Er zijn al veel problemen gemeld frietaardappellen, asperges en aardbeien. Regionale...
Een miljard kilo aan aardappelen kunnen telers nergens meer kwijt
Door het hele land heeft Nederland aardappeltelers met volle schuren. Zij kunnen hun aardappelen nu niet kwijt doordat alle horeca is gesloten in verband met het coronavirus. En dat terwijl Nederland een van de grootste producenten van frietaardappelen is van Europa....
‘Authentieke’ presentatie zorgt voor verminderde voedselverspilling
In de voedselindustrie wordt vaak aangenomen dat consumenten liever geen kromme groenten of fruit kopen. Toch blijkt dat er manieren zijn waarop de presentatie van dit soort ‘imperfecte’ groenten en fruit kunnen bijdragen aan een vermindering van de...
28 – 29 september | ISWA World Congress 2020 in Rotterdam (cancelled)
[EDIT: door de coronacrisis is het onderstaande event helaas gecancelled] In september wordt er in Rotterdam het jaarlijkse ISWA World Congress georganiseerd. Elk jaar is een andere wereldstad de host van het congres over waste management. Dit jaar zal het congres...
Van huis-tuin-en-keuken project naar internationaal bananenbroodmerk
‘Wat? Bananenbrood?’ Het is de fronsreactie die Laura Hoogland, oprichter van SUNT, dagelijks krijgt als ze over haar bedrijf vertelt. En dat terwijl bananenbrood een ontzettend populair product is. Dat vandaag, 23 februari, benoemd is tot nationale bananenbrooddag is...
Circulair ondernemen in de voedingssector: 3 best practices
Van 3 februari tot 7 februari is het de week van de Circulaire Economie. Een week in het teken van het potentieel van circulair ondernemen. In een maatschappij waar veel onnodig wordt weggegooid, is er een omslag in het denken nodig. Circulair ondernemen zorgt ervoor...
400 miljard dollar aan wereldwijde voedselverspilling per jaar
Voordat de producten in de winkels belanden wordt er wereldwijd al bijna 400 miljard dollar aan voedsel verloren. Dit blijkt uit een onderzoek van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties. Jaarlijks gaat maar liefst 14 procent van al het...
Onderzoek naar voedselverspilling: Nederlandse huishoudens zijn goed op weg
Nederlandse huishoudens verspillen steeds minder voedsel. Onderzoek van het kabinet maakt bekend dat we in 2019 zeven kilo voedsel per persoon minder de prullenbak in gooien dan in 2016. Nog steeds wordt er 34,3 kilo per persoon weggegooid dit jaar. Het Ministerie van...
Extra geld voor bedrijven om voedselverspilling tegen te gaan vanuit het Ministerie van LNV
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit focust in hun begroting op vermindering van voedselverspilling. Dit beleid is onderdeel van een overstap naar kringlooplandbouw. Hierbij wordt er minder gelet op het maken van lagere kosten, en meer op het...
Oproep: inventarisatie wettelijke & private belemmeringen bij het tegengaan van voedselverspilling
Stichting Samen Tegen Voedselverspilling inventariseert in samenwerking met het Ministerie LNV welke wet- en regelgeving en private afspraken het tegengaan van voedselverspilling belemmeren. Hiervoor organiseren wij een uitvraag middels een Open Consultatie voor alle...