In het nieuws
Ondernemen in coronatijd: van voedselpakket naar lokale supermarkt
UTRECHT - Een foodwinkel openen in coronatijd, je moet het maar durven. Toch doen ondernemers Mart en Daan het. Wat begon als een pakket om voedsel direct aan de consument te leveren, is uitgemond in een pop-up store met een breed aanbod aan lokale, Utrechtse...
Circular Food Centre: wereldwijd voorbeeld in de strijd tegen voedselverspilling
In 2021 gaat in de gemeente Meierijstad het Circular Food Center openen. Dit is een Europees kennis- en ontmoetingscentrum op het gebied van voedselverspilling. Het centrum moet wereldwijd het voorbeeld worden voor het tegengaan van voedselverspilling. Jaarlijks 1...
1 – 6 februari | Week van de Circulaire Economie
In de week van maandag 1 tot en met zaterdag 6 februari vindt de landelijke Week van de Circulaire Economie plaats. Dit (digitale) evenement wordt georganiseerd door ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen die andere professionals meenemen in de circulaire...
1 februari | Virtuele Horecava
Horecava is al 65 jaar de plek voor vakmensen in de wereld van eten, drinken en buitenhuis slapen. Door de toenemende coronamaatregelen heeft de Horecava besloten om in 2021 virtueel plaats te vinden, onder de naam Horecava Limited. Carlijn Groen, Director Food...
Voorgesneden groenten zorgen voor 65% minder voedselverspilling
Huishoudens verspillen tot wel 65% minder groenten als het als convenience product wordt aangeboden. Dat blijkt uit nieuw promotieonderzoek van Marit Luiting-Drijfhout voor de Rijksuniversiteit Groningen. In het onderzoek werd gekeken naar hoe consumenten keuzes maken...
Duurzame verpakking steeds belangrijker voor consument
Consumenten hechten steeds meer waarde aan een duurzame verpakking bij de aankoop van groenten en fruit. Bijna een derde van de Nederlandse klanten zou hier meer voor willen betalen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van ABN Amro. Tegelijkertijd willen de consumenten...
PLUS intensiveert samenwerking met Too Good To Go
PLUS zet zich in om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Dat begint met bewust inkopen waardoor de supermarktketen zo min mogelijk voedsel weggooit. Blijven er toch producten over dan zoekt PLUS actief naar alternatieven. De samenwerking met Too Good To Go is daar...
Boete voor restjes in China
President Xi Jinping van China heeft besloten om de strijd tegen voedselverspilling een stapje verder te nemen. Onder zijn campagne ‘Operatie Leeg Bord’ worden bedrijven die voedselverspilling promoten of faciliteren mogelijk beboet. Hetzelfde geldt voor mensen die in...
Consumenten positief over houdbaarheidsindicator
Onder consumenten blijkt een positieve houding te heersen over een slimme houdbaarsheidsindicator die op producten in maaltijdboxen zit. Wageningen Food & Biobased Research concludeert dit na hun onderzoek onder zo’n 1.500 klanten van HelloFresh. De...
Google’s nieuwe software tegen voedselverspilling
Google heeft in samenwerking met chef’s, supermarkten en telers een software tegen voedselverspilling gecreëerd. Deze software zorgt ervoor dat overgebleven voedsel zo snel mogelijk en zo slim mogelijk herverdeeld wordt over plekken waar het wél nodig is. Ook kijkt de...
Een groene kerst met de granola van SUNT
Een witte kerst zit er dit jaar helaas niet in, net als veel van de voorgaande jaren. De Amsterdamse startup SUNT vindt dat we ons dit jaar dan maar in moeten zetten voor een groene kerst. In december wordt er nog steeds elk jaar voor miljoenen aan voedsel verspild....
Kromkommer lespakket voor scholen: ‘Red de Krommies!’
Van al het groente en fruit wordt er rond de 10% verspild omdat het krom of niet mooi genoeg is. Met de smaak van deze groenten en vruchten is echter niks aan de hand. De onderneming Kromkommer heeft daarom een lespakket opgezet voor scholen. Hierdoor wordt aan...
Kromme groente en fruit in EU-schoolfruitprogramma vanaf 2021
Vanaf 2021 wordt er in het EU-schoolfruitprogramma ook krom schoolfruit opgenomen. Hieronder vallen fruit, maar ook groenten, die normaal gesproken weggegooid worden alleen omdat ze er een beetje krom of anders uit zien. De groenten en fruit zijn verder nog helemaal...
Brave New Food: platform voor startups met voedselverspilling oplossingen
Brave New Food lanceert een startup-platform omtrent voedselverspilling en duurzaamheid. Hun doel is hiermee op zoek te gaan naar innovatieve ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. De transitie naar een duurzamer voedselsysteem moet volgens hen sneller en...
VeggiHap: Groene bananen in pasta tegen voedselverspilling
De Rotterdamse startup VeggiHap maakt pasta die voor de helft uit afgedankte groenten of groene bananen bestaat. “Pasta is de koning van de snelle maaltijden”, aldus Sean Patrick, oprichter van het bedrijf. Wat uniek is aan de pasta van VeggiHap is het juiste...
Milieuvriendelijke ecoschoenen van onder andere ananasschil
In Nieuw-Zeeland heeft de startup YY Nation een nieuwe collectie ecoschoenen opgezet. De schoenen zijn van bijzondere materialen gemaakt, namelijk ananasschil, bamboe en suikerriet o.a. De schoenen van het in Wellington gevestigde YY Nation zijn bedoeld om in de...
Bewaaradvies Tool helpt appel- en perentelers
Wageningen Food & Biobased Research heeft een bewaaradvies tool ontworpen om telers van appels en peren te helpen met het instellen van bewaarcondities van deze vruchten. Door dit bewaaradvies kan voedselverspilling worden teruggedrongen. Bewaaradvies Tool...
17 november | Webinar reststromen verwaarden
Binnenkort organiseren Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Sustainable Food Initiative een webinar voor bedrijven over de mogelijkheden bij het verwerken van reststromen. Dit doen zij samen met de Topsector Agri & Food en Food Tech Brainport. In de...
Startup BestelBewuster pakt verspilling in catering aan met nieuwe tool
De startup BestelBewuster heeft recent een gratis instapversie van hun dienst uitgebracht. Deze is bedoeld om het makkelijker te maken voor cateraars om voedselverspilling tegen te gaan in hun dagelijkse werkzaamheden. Dit doet BestelBewuster met behulp van hun zelf...
Emirates catering strijdt tegen voedselverspilling
De Emirates Flights Catering (EKFC) is een van de grootste op het gebied voor luchtvaartmaatschappijen. Zij hebben laten weten hun voedselverspilling met 35% te gaan verminderen. Dit geldt voor hun centrale activiteiten in Dubai. Samen met het bedrijf Winnow gaan zij...