Supermarkten en retail
In het nieuws
Ondernemen in coronatijd: van voedselpakket naar lokale supermarkt
UTRECHT - Een foodwinkel openen in coronatijd, je moet het maar durven. Toch doen ondernemers Mart en Daan het. Wat begon als een pakket om voedsel direct aan de consument te leveren, is uitgemond in een pop-up store met een breed aanbod aan lokale, Utrechtse...
PLUS intensiveert samenwerking met Too Good To Go
PLUS zet zich in om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Dat begint met bewust inkopen waardoor de supermarktketen zo min mogelijk voedsel weggooit. Blijven er toch producten over dan zoekt PLUS actief naar alternatieven. De samenwerking met Too Good To Go is daar...
Een groene kerst met de granola van SUNT
Een witte kerst zit er dit jaar helaas niet in, net als veel van de voorgaande jaren. De Amsterdamse startup SUNT vindt dat we ons dit jaar dan maar in moeten zetten voor een groene kerst. In december wordt er nog steeds elk jaar voor miljoenen aan voedsel verspild....
VeggiHap: Groene bananen in pasta tegen voedselverspilling
De Rotterdamse startup VeggiHap maakt pasta die voor de helft uit afgedankte groenten of groene bananen bestaat. “Pasta is de koning van de snelle maaltijden”, aldus Sean Patrick, oprichter van het bedrijf. Wat uniek is aan de pasta van VeggiHap is het juiste...
Milieuvriendelijke ecoschoenen van onder andere ananasschil
In Nieuw-Zeeland heeft de startup YY Nation een nieuwe collectie ecoschoenen opgezet. De schoenen zijn van bijzondere materialen gemaakt, namelijk ananasschil, bamboe en suikerriet o.a. De schoenen van het in Wellington gevestigde YY Nation zijn bedoeld om in de...
Gemaksvoeding tegen voedselverspilling
Wereldwijd wordt er een derde van al het voedsel voor mensen in de prullenbak gegooid. Consumenten zijn hierin de grootste boosdoeners. Marit Luiting-Drijfhout, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderzocht het consumentengedrag bij aankoop van voedsel....
De spelregels veranderen om klimaatdoelstellingen te behalen
Om de klimaatdoelstellingen te behalen om voor 2030 voedselverspilling te hebben gehalveerd moet er nog veel gebeuren. Wat tegenvalt, is dat wet- en regelgeving daarbij af en toe in de weg staat. Om ondernemers zo veel mogelijk ruimte te bieden om reststromen te...
Too Good To Go komt met magazine over voedselverspilling: Eetlust
Too Good To Go lanceert een magazine in het teken van voedselverspilling tegengaan, genaamd Eetlust. Jaarlijks wordt er door Nederlanders nog steeds zo’n 34 kilo per persoon aan eetbaar voedsel weggegooid. Hier wil Too Good To Go verandering in brengen, voornamelijk...
12,8 miljoen verspilde pompoenen: de enge waarheid over Halloween
Recent onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de 24 miljoen pompoenen die naar verwachting tijdens de Halloween-periode in het Verenigd Koningkrij gesneden worden, als voedselverspilling zullen eindigen. Dat is genoeg om iedereen in het Verenigd...
Goudeerlijk Vers Ingevroren brood pakt voedselverspilling aan
Eind 2019 introduceerde MVO Nederland een project samen met supermarktondernemer George Verberne van Jumbo en ondernemer-bakker Johan Pater onder de naam ‘Goudeerlijk Vers Ingevroren’ om verspilling van brood te verminderen. Dit brood is na het bakken meteen...
Voedselverspilling tegengaan met kerstpakketten
Rond de feestdagen zijn er veel bedrijven die hun medewerkers in het zonnetje zetten door middel van een kerstpakket. Zeker dit jaar is dit voor sommige bedrijven extra belangrijk, maar door de COVID-19 crisis ook een stukje anders. Het nieuwe initiatief...
DekaMarkt start met verkoop brood van één dag oud
Vanaf 14 september 2020 worden er bij twee filialen van DekaMarkt brood van één dag oud verkocht. Wanneer deze pilot succesvol verloopt wil DekaMarkt dit uitrollen naar alle vestigingen. In deze pilot van de zogeheten Brood Box, worden verschillende...
Lidl verkoopt producten die THT bereiken tegen bodemprijzen. Maar ze zijn niet de eerste…
Lidl heeft recentelijk bekendgemaakt producten zoals kaas, brood en melk die de uiterste verkoopdatum hebben bereikt, te gaan verkopen voor €0,25, dat meldt Samen tegen voedselverspilling. Consumenten kunnen de afgeprijsde artikelen herkennen aan de ‘Verspil mij...
Jumbo introduceert het concept ‘Brood van Brood’
1 september is de verspillingsvrije week begonnen. Jumbo Supermarkten introduceert deze week met het concept ‘Brood van Brood’. Van retourbrood wordt nieuw, vers dagbrood gebakken. Met deze pilot wil Jumbo verspilling in haar keten verder tegengaan. Ook biedt Jumbo...
Coop en Too Good To Go redden 150.000 maaltijden van de afvalbak
Sinds oktober 2019 werken Coop Supermarkten en Too Good To Go al samen om voedselverspilling tegen te gaan. Coop sloot zich als eerste supermarkt met landelijke dekking aan bij Too Good To Go. Bijna alle winkels van Coop Supermarkten zijn aangesloten bij het Too Good...
Britse supermarkt Iceland vermindert voedselverspilling met 2.500 ton
Supermarkt Iceland gevestigd in het Verenigd Koninkrijk heeft de afgelopen twee jaar ongeveer 2.500 ton voedsel bespaard. Retailer Iceland legt uit dat ze sinds begin 2018 hun voedselverspilling met bijna een kwart hebben teruggebracht. Door beproefde methoden te...
Minder voedselverspilling in Nederland tijdens coronacrisis
Uit een nieuw onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research is gebleken dat een kwart van de Nederlandse huishoudens minder voedsel verspilt tijdens de coronacrisis in vergelijking met daarvoor. Dit onderzoek voerden ze uit in samenwerking met het...
Roompot en Too Good To Go gaan samenwerking aan
Roompot Vakantieparken is een samenwerking aangegaan met Too Good To Go waardoor er jaarlijks zo’n 20.000 maaltijden gered kunnen worden. Er zijn op dit moment 19 verschillende parken van Roompot die dagelijkse overschotten aanbieden in de app van Too Good To Go. De...
Nederlanders verspillen jaarlijks 9.800 kilogram aan grondstoffen per persoon
In Nederland hebben we nog een lange weg te gaan wat betreft het hergebruiken van onze grondstoffen. Per inwoner gooien we jaarlijks zo’n 9.800 kilogram per jaar weg. Dit komt naar voren uit het rapport wat de non-profitorganisatie Circle Economy afgelopen week...
Lasertechniek bepaalt rijpheid avocado’s
Door een nieuwe techniek kan er tegenwoordig beter bepaald worden wanneer avocado's goed rijp zijn. Op deze manier kan voedselverspilling tot wel 10% worden voorkomen binnen de toeleveringsketen. Ze worden nagekeken door middel van een technologie die ontwikkeld is...