Producenten
In het nieuws
Ondernemen in coronatijd: van voedselpakket naar lokale supermarkt
UTRECHT - Een foodwinkel openen in coronatijd, je moet het maar durven. Toch doen ondernemers Mart en Daan het. Wat begon als een pakket om voedsel direct aan de consument te leveren, is uitgemond in een pop-up store met een breed aanbod aan lokale, Utrechtse...
Brave New Food: platform voor startups met voedselverspilling oplossingen
Brave New Food lanceert een startup-platform omtrent voedselverspilling en duurzaamheid. Hun doel is hiermee op zoek te gaan naar innovatieve ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. De transitie naar een duurzamer voedselsysteem moet volgens hen sneller en...
De spelregels veranderen om klimaatdoelstellingen te behalen
Om de klimaatdoelstellingen te behalen om voor 2030 voedselverspilling te hebben gehalveerd moet er nog veel gebeuren. Wat tegenvalt, is dat wet- en regelgeving daarbij af en toe in de weg staat. Om ondernemers zo veel mogelijk ruimte te bieden om reststromen te...
Duitse bioteler ontwikkelt duurzame verpakkingsoplossing
Fabrikant van verpakkingen en papier, Mondi, heeft samen met de Beierse bioteler BIOhof Kirchweidach een duurzame verpakkingsoplossing ontwikkelt. De plastic verpakking van 500 gram tomaten van Penny-supermarkten wordt vervangen door een kartonnen verpakking. ...
Gezonde snack gemaakt van misvormde bloemkool
Lelijke, misvormde groenten worden omgetoverd tot nieuwe gezonde chips. Zeven jaar geleden werden deze buitenbeentjes afgeschreven vanwege hun uiterlijk. Steeds meer boeren en retailers doen hun best om hier verandering in te brengen om zo minder voedsel te...
SUNT pakt bananenverspilling in Nederlandse havens aan
Eten volgens het “nieuwe normaal” betekent gelukkig niet dat we nooit meer buiten de deur kunnen eten. Wat het wel betekent is dat voedsel verspillen niet langer normaal is. De wereld is klaar voor een nieuwe aanpak. Want volgens start-up SUNT is die verspilling...
Jumbo introduceert het concept ‘Brood van Brood’
1 september is de verspillingsvrije week begonnen. Jumbo Supermarkten introduceert deze week met het concept ‘Brood van Brood’. Van retourbrood wordt nieuw, vers dagbrood gebakken. Met deze pilot wil Jumbo verspilling in haar keten verder tegengaan. Ook biedt Jumbo...
Zomerdrankjes redden overschot aan komkommers
Sinds de coronacrisis is er een overschot aan komkommers ontstaan. Door de sluiting van de horeca en evenementen is in mei 40 procent van de komkommers niet verkocht. Een cateringbedrijf in Merelbeke in België test recepturen om die 3.500 ton komkommers van de...
Now New Next ontwikkelt holistisch verduurzamingsmodel voor voedselverpakkingen
Berend Kluijfhout heeft in opdracht van food- en packaging bureau Now New Next ‘The Wheel Of Sustainability’ ontwikkeld, een holistisch verduurzamingsmodel dat het voor bedrijven makkelijker maakt een verduurzamingsslag te maken op het gebied van voedselverpakkingen....
Orangecello: likeur gemaakt van sinaasappelschillen
Drie Amsterdamse studenten bedachten om etensresten een tweede leven te geven. Vaak belanden voedselresten na het koken in vuilnisbak. Daarom zijn de studenten een startup begonnen, waarbij ze van sinaasappelschillen orangecello maken: een limoncello van sinaasappel....
Eierschalen en tomaten gebruiken voor duurzame rubber banden
Eierschalen, tomatenschillen en vele andere soorten voedsel die worden weggegooid kunnen worden hergebruikt en omgezet in duurzaam rubber. Dit rubber kan worden gebruikt in banden zoals een tijd geleden is gevonden door onderzoekers. Het materiaal dat normaal...
Roompot en Too Good To Go gaan samenwerking aan
Roompot Vakantieparken is een samenwerking aangegaan met Too Good To Go waardoor er jaarlijks zo’n 20.000 maaltijden gered kunnen worden. Er zijn op dit moment 19 verschillende parken van Roompot die dagelijkse overschotten aanbieden in de app van Too Good To Go. De...
Provincie Zuid-Holland vermindert voedselverspilling
De provincie Zuid-Holland pakt in zijn geheel voedselverspilling aan door samen te werken met onder andere boeren en tuinders. Om samen tot dit doel te komen wordt er nu een Kwartiermaker Voedselverspilling aangesteld in de provincie. Door middel van communicatie...
Verspilling is Verrukkelijk start crowdfunding om te blijven strijden tegen voedselverspilling
Ongeveer een derde van al het voedsel in de wereld wordt verspild. De ondernemers van Verspilling is Verrukkelijk zijn in 2018 een beweging gestart om zoveel mogelijk eten te redden van de verspilling. Daarom start Verspilling is Verrukkelijk een crowdfunding om...
Voedselverspilling Australische bananenexport beperken
Pacific Coast Produce (PCP) is in april 2020 een onderzoek gestart naar de verhoging van de kwaliteit van bananen. Het doel van dit onderzoeksproject is daarnaast ook om de verspilling binnen de keten te voorkomen. Het belangrijkste voor PCP is het kunnen leveren van...
We moeten naar een duurzamer voedselsysteem
Uit een nieuw onderzoeksrapport blijkt dat er een verandering moet komen in de manier waarop we voedsel produceren en distribueren om in de toekomst voor betere voedselzekerheid te zorgen. Dit concluderen Europese wetenschappers die zich bezighielden met de vraag over...
21% minder voedselverspilling bij koken met maaltijdboxen
Maaltijdbezorger HelloFresh laat in hun duurzaamheidsrapport zien dat huishoudens die gebruik maken van maaltijdboxen over het algemeen 21% minder voedsel verspillen. Dit ten opzichte van huishoudens die boodschappen uit de supermarkt kopen. Hun elektrische bezorging...
Bananenbroodmerk SUNT geeft advies om misbaksels te voorkomen
Binnenblijvend Nederland is massaal aan het bakken geslagen. Vooral bananenbrood blijkt uit hashtags en Google Trends cijfers een favoriet. Helaas blijken de baksessies niet altijd geslaagd. Op social media staan vele misbaksels. Hartstikke zonde van de ingrediënten...
Handgel voor zorginstellingen gemaakt van oud bier
Bierbrouwerijen schakelen over naar het produceren van handgel gemaakt van oud bier voor de zorginstellingen. Bij gesloten cafés halen de bierbrouwerijen bier op. Zo wordt nuttig gebruik gemaakt van het product dat niet meer geschikt is voor de verkoop. De horeca in...
Duurzame verpakkingen door middel van lasertechnologie
PerfoTec heeft een innovatieve manier van verpakken genaamd de Modified Atmosphere Packaging (MAP). Door middel van nieuwe technieken probeert het bedrijf voedsel te verpakken op een veiligere, duurzamere en goedkopere manier. Het doel is de vermindering van afval en...