18-07-2016 | Moderne technologieën kunnen de manier waarop consumenten boodschappen doen veranderen en mogelijk ook voedselverspilling voorkomen. Tot deze technologische innovaties behoren onder meer intelligente etikettering, applicaties voor mobiele telefoons en ‘slimme’ koelkasten.
Samsung zal dit najaar zijn lang verwachte ‘smart fridge’ op de Britse markt brengen. Aan deze slimme koelkast, van het type Family Hubregfrigerator, hangt een prijskaartje van €5372. Het apparaat beschikt over drie ingebouwde camera’s waardoor de eigenaar in staat is de inhoud van de koelkast te checken tijdens het boodschappen doen. Het apparaat is eveneens uitgerust met Alexa, de digitale assistent van Amazon, die werkt op spraakbediening, zodat op afstand tomaten besteld kunnen worden of een muziekje opgezet kan worden.
Sainsbury laat momenteel een aantal techno-gadgets voor consumenten testen in een baanbrekend experiment in Swadlincote, in het graafschap Derbyshire. Dit experiment, dat de naam ‘Waste Less, Save More’ heeft gekregen, wil voedselverspilling met 50% verminderen wat een gemiddeld huishouden een kostenbesparing van €418 per jaar oplevert. In samenwerking met Bosch heeft de retailer 20 ‘slimme’ koelkasten beschikbaar gesteld. Via een smartphone applicatie kunnen consumenten de inhoud van hun koelkast bekijken, waardoor zij geen overbodige producten inkopen. Er kan zelfs ingezoomd worden om houdbaarheidsdata te controleren. De retailer legt bovendien uit dat een simpele aanpassing zoals het instellen van de koelkast op een temperatuur tussen de 2 en 5 graden Celsius de houdbaarheid van producten al aanzienlijk verlengt.
Ook zouden stickers die van kleur veranderen, kunnen voorkomen dat consumenten in de koelkast bewaarde voedingswaren vergeten. Een groene sticker wil zeggen dat het product vers is, wanneer de sticker geel kleurt betekent dit dat het product binnen korte tijd geconsumeerd dient te worden. Na deze eerste testen, zal Sainsbury de mogelijkheden om het stickersysteem uit te breiden naar alle verpakkingen onderzoeken.
Er wordt ook geëxperimenteerd met de gratis food-sharing-app, Olio, die buurtbewoners in staat stelt overgebleven voedsel te ruilen of weg te geven, zodat het niet in de vuilnisbak belandt.