07-07-2016 | Het Wageningse adviesbureau Q-Point heeft een aanpak ontwikkeld om voedselverspilling in de horeca en gastvrijheidsbranche te verlagen. Restaurants in dierentuinen blijken hiermee 75 procent minder te verspillen en dezelfde omzet te realiseren met bijna 30 procent minder inkopen. Het idee werd in eerste instantie ontwikkeld voor Burgers’ Zoo. Later sloten ook Dierenpark Emmen en de Apenheul zich bij het initiatief aan. Andere partners in het project waren Wageningen UR en softwarespecialist Nostradamus.

Het project bracht een denkomslag teweeg bij de deelnemende horeca-mensen: je hoeft geen grote voorraden eten en drinken in huis te hebben om gasten goed te kunnen bedienen. Alleen al in Nederland wordt in de horeca naar schatting 51.000 ton (0,4 miljard euro) per jaar aan voedsel verspild. De jury spreekt van een uniek initiatief met een groot potentieel. “De aanpak van Q-Point blijkt echt te werken. Ze is breed toepasbaar en wordt, getuige de organisaties die zich al tijdens het innovatietraject bij het initiatief hebben aangesloten, positief ontvangen in de sector.”

 Bron: Evmi.nl