IJsthee van afvalfruit? Ja, dat klinkt inderdaad vies, maar dat is het niet. Sterker nog: dat is héél erg lekker. Je moet er alleen maar opkomen om het te maken. Utrechter Thijs Afink kreeg dit idee een tijd geleden toen hij een doos ‘oude’ aardbeien kocht op de Kanaalstraat. Inmiddels is zijn ijsthee, ThijsTea, hard op weg om een bekend frisdrankenmerk te worden. We spraken Thijs in zijn restaurant Van de Straat over ThijsTea.

Experimentje

“Als kok ben ik altijd al bezig geweest met voedselverspilling. Toen ik zag dat de groenteman aan de Kanaalstraat een doos aardbeien wilde weggooien, vroeg ik dan ook of ik ze tegen een gereduceerde prijs mocht kopen. Thuis begon ik te experimenteren en maakte ik er uiteindelijk een ijsthee van. Ik ben al jaren goed bevriend met Thomas Marcin van Café de Zaak. Hij wilde wel een kratje van mijn zelfgemaakte ijsthee verkopen aan zijn klanten. Een dag later belde hij me op: het kratje was uitverkocht.”

ThijsTea thuis

“Het eerste jaar heb ik ThijsTea thuis gemaakt. Nachtenlang heb ik doorgewerkt, het huis was één grote rotzooi en rook naar oud fruit en suiker. Sinds kort wordt ThijsTea in een fabriek gemaakt. Experimenteren doe ik wel nog steeds thuis of hier in het restaurant. Ik heb nu bijvoorbeeld een prachtige gele thee uit Myanmar die denk ik goed past bij gember en mandarijn.”

ThijsTea

Goed afval

“Met afvalgroente en -fruit bedoel ik producten die niet meer verkocht mogen worden, omdat ze oud of lelijk zijn. Dan zitten de pitjes bijvoorbeeld te diep in de aardbei, waardoor die er minder mooi uitziet. Welke fruit- en groentesoorten ik gebruik voor ThijsTea, ligt helemaal aan wat ik op dat moment kan krijgen. Appel wordt het hele jaar door enorm veel geproduceerd en dus ook weggegooid. Vandaar dat de smaak appel-brandnetel van Thijs Tea altijd verkrijgbaar is. Andere smaken variëren eigenlijk altijd.”

De belofte van Thijs

“Laatst kwam er een man naar me toe die mij herkende van ThijsTea. Hij vertelde dat hij boodschappen aan het doen was en langs een aanbieding kwam: twee dozen aardbeien voor de prijs van één. Hij had de twee dozen al in zijn mandje liggen toen hij zich bedacht dat hij al die aardbeien nooit op zou krijgen, en waarschijnlijk de helft weg zou gooien. Toen heeft hij één van die dozen weer teruggezet. Hij zei tegen me dat hij door ThijsTea was gaan nadenken over al het eten dat we weggooien. Ik vond dat zó gaaf. Het is precies wat ik wil: bewustwording creëren bij mensen zonder belerend te zijn. Mijn droom? Dat ThijsTea in 2020 een frisdrankenmerk is dat over de hele wereld bekend is. En ik zal altijd met afval blijven werken, dat beloof ik.”

ThijsTea is bij een heleboel horecazaken in Utrecht verkrijgbaar, waaronder Café de Zaak, Van de Straat en O-Café.

Bron: Indebuurt.nl