10-10-2017 | Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid. Geen beter moment voor Instock, het restaurant dat sinds 2014 kookt met onverkochte producten uit de supermarkt, om hun lespakket over voedselverspilling te lanceren. Met dit gratis lespakket leren leerlingen in groep 5 t/m groep 8 in vijf leuke en interactieve lessen alles over voedsel en voedselverspilling.

Een derde van alle voedselproductie wereldwijd haalt ons bord niet. Zonde! Want zo gaat niet alleen ons eten, maar ook water, energie, land en CO2 dat is gebruikt voor de productie van voedsel verloren. Daar moet verandering in komen. In 2015 zijn door de Verenigde Naties de 17 ‘Sustainable Development Goals’ opgesteld. Eén van deze doelen stelt dat we in 2050 voedselverspilling gehalveerd moeten hebben. Om dit doel te bereiken, is het essentieel dat onze jongste generatie leert over de waarde van eten en hoe zij verspilling kunnen voorkomen. En dat is precies de reden waarom Instock het initiatief genomen heeft om een lespakket over voedselverspilling te ontwikkelen.

“Ieder kind in Nederland zou de kans moeten krijgen om te leren over gezond voedsel en voedselverspilling,” vertelt Suze de Wit, leerkracht en educatief programmamaakster. Zij werkte samen met Instock om dit lespakket te ontwikkelen. Deze zal vanaf 10 oktober gratis beschikbaar zijn op de website van Instock. Freke van Nimwegen, mede-oprichtster van Instock licht toe: “Met ons lespakket stimuleren we kinderen na te denken over waar hun eten vandaan komt om zo meer van eten te genieten en minder te verspillen.”

Opbouw van de lessen

Er zit een duidelijke opbouw in het lespakket. Gedurende vijf lessen ontdekken leerlingen stapje voor stapje de essentie van het probleem ‘voedselverspilling’. Zo komt de klas tijdens de introductieles in aanraking met het begrip buitenbeentjes: groente en fruit dat vaak verspild wordt vanwege hun afwijkende vorm. In les 1 wordt de voedselketen behandeld. Waar komt hun boterham met jam nou eigenlijk vandaan? Wat is nodig om het graan voor die boterhammen te laten groeien? En hoe zit de voedselketen eigenlijk in elkaar? Tijdens les 2 worden houdbaarheidsdata behandeld en wat deze betekenen. Waar staat de TGT-datum voor en hoe houd je eten langer houdbaar? De derde les gaat iets dieper in op de voedselketen. De leerlingen wisten uit les 2 al wie hierbij betrokken zijn en leren nu ook wat er allemaal nog meer nodig is om eten op hun bord te krijgen. Dit is het moment waarop de leerlingen zullen begrijpen waarom het erg is om eten weg te gooien. Ten slotte wordt er in de laatste les gekeken naar oplossingen: waar kan eten het beste bewaard worden? En hoe kunnen conserveren en creatief koken daaraan bijdragen? Ten slotte wordt er een optionele kookles aangeboden, waarin de leerlingen echt aan de slag kunnen met het conserveren van eten en het koken met restjes.

Kerndoelen en 21st Century Skills

De kennis van Instock op het gebied van voedselverspilling is voor het lespakket gecombineerd met de expertise van de Wit op het gebied van educatie, didactiek en pedagogiek. Op die manier is een lespakket gemaakt dat zowel aansluit op de kerndoelen alsmede op de ‘21st Century Skills.’ Dit zijn vaardigheden die jongeren nodig hebben voor de toekomst. Denk hierbij aan communiceren, samenwerken, kritisch denken en digitale geletterdheid. Zo leren de leerlingen niet alleen over voedsel en voedselverspilling, ze doen ook nog eens deze vaardigheden op. Een innovatieve manier om die nieuwe generatie food rescuers op te leiden dus!

Mede mogelijk gemaakt door

Het Instock lespakket is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente Amsterdam: Stadslandbouw en Voedselinitiatieven voor Verduurzaming van de Voedselketen. Verder wordt het lespakket ondersteund door het AMNEC en Jong Leren Eten. “Dit educatiepakket is helemaal 21 century proof en past goed bij de belevingswereld van kids.” vertelt Hilda Akkermans, Jong Leren Eten-makelaar. “Educatie over voedselverspilling past perfect bij de doelstelling van Jong Leren Eten; jongeren (0-18 jaar) ervaringsgericht leren om gezonde en duurzame keuzes te maken.”

Over Instock

Vier medewerkers van Albert Heijn werden geconfronteerd met voedselverspilling en kwamen in actie. Met hun initiatief Instock zetten ze sinds 2014 voedselverspilling op de kaart. Dit doen zij door van onverkochte producten uit de supermarkt ontbijt, lunch en diner te serveren in hun drie restaurants. Deze dagelijks wisselende ingrediënten vragen om improvisatie met bijzondere smaakcombinaties en technieken. In drie jaar heeft Instock al zo’n 300.000 kilo aan eten gered! Daarnaast is Instock veel bezig met bewustwording rondom het probleem voedselverspilling. Zo lanceerden ze vorig jaar al het kookboek Instock Cooking en delen ze regelmatig tips & tricks om verspilling bij mensen thuis te voorkomen. Het lespakket sluit dan ook goed aan bij de missie om voedselverspilling te verminderen.

Bekijk hier het lespakket