20-04-2019 | Vanaf september tot aan december loopt de MBO challenge met het thema voedselverspilling. Studenten gaan aan de slag met bedrijfsopdrachten en kijken dan vooral waar in de voedselketen er verspilling optreedt. Voor iedere student die een opleiding doet die gerelateerd is aan voedselproductie, -verwerking, -logistiek of –handel, is de challenge interessant.

De opdracht

De studenten gaan op een ondernemende manier aan de slag met bestaande voedselverspillingsvraagstukken vanuit de maatschappij en het bedrijfsleven. De challenge staat niet op zichzelf. Ook topsectoren werken eraan mee, waardoor de studenten direct in contact kunnen komen met medewerkers uit de sectoren.

De studenten worden uitgedaagd om buiten de gebaande paden op zoek te gaan naar oplossingen en ideeën. Die pitchen ze vervolgens in een video, de beste inzending wordt onderscheiden met een prijs.

Het doel

Het achterliggende doel van de challenge is om bewustwording te creëren bij studenten. Daarnaast om de studenten in multidisciplinaire teams te laten werken met de 21ste eeuwse vaardigheden. Docenten maken door de challenge kennis met het onderwerp en nieuwe onderwijstechnieken.

Voor docenten

De challenge geeft gehoor aan een groep docenten die zoekt naar manieren om de voedseltransitie een plek te geven in het onderwijs. Zowel op inhoud (verspillingsdossier op GroenKennisNet), methodiek (ontwerpend leren via DOON) en qua netwerk (Leren voor Morgen, Transitiecoalitie Voedsel) komt dit project daaraan tegemoet.

Docenten kunnen de challenge inzetten tijdens het regioleren, stages, burgerschap of als onderdeel van de bestaande lesmodules. Naast de bestaande en actuele literatuur (te vinden op Groen Kennisnet), worden er een zestal lessen ontwikkelt voor het mbo (niveau 3 en 4).

Aanmelden

Nu het dossier voedselverspilling op www.groenkennisnet.nl klaar is, zijn ze op zoek naar mbo-opleidingen die de methodiek van de challenge willen testen. Het betreft een projectmatige aanpak van acht week waarbij probleemanalyse, design thinking en agile werken aan bod komen. Dit onderwijspakket, ontwikkeld door DOON, word je beschikbaar gesteld om met de klas te doen.

Hiernaast is het van belang casuïstiek te verzamelen uit bedrijfsleven of de school zelf. Samen met het dossier voedselverspilling bieden ze een pakket aan waar je als docent snel mee aan de slag kunt. Ondersteuning bij het gebruik van de methodiek is mogelijk.

Meedoen met de pilot levert veel informatie op zodat ze in september met een goed programma de MBO challenge kunnen aftrappen.

Bron: Lerenvoormorgen