29-04-2019 | Voedselverspilling is hot. Of nou ja, het tegengaan daarvan dan. Stipt bovenaan de lijst van meest weggegooide producten wereldwijd staat de banaan. Ieder jaar worden er namelijk zo’n 75 miljard eetbare bananen weggegooid. En daar zag ondernemer Laura Hoogland (29) wel brood in.

Van stadskeuken naar supermarkt

De ondernemer besloot namelijk juist die bananen te gebruiken om bananenbrood mee te maken. Wat ongeveer een jaar geleden begon als een huis-tuin-en-keukenproject is inmiddels uitgegroeid tot het eerste bananenbroodmerk in de schappen van de supermarkt. ‘’Het idee is ontstaan toen ik net mijn baan had opgezegd om zelf te gaan ondernemen en me vervolgens geen raad wist met de plotselinge overvloed aan vrije tijd. Ik stond regelmatig gezond bananenbrood te bakken, omdat ik dit nergens kant en klaar kon kopen. Toen ik voor de derde keer in een week de trossen rijpe bananen kwam redden van de prullenbak bij mijn buurtsuper, vroeg de eigenaar mij wat ik in godsnaam met al die bananen deed. Toen ging het balletje rollen.’’ aldus de jonge ondernemer. Een week later lag het door Laura ontwikkelde bananenbrood bij haar buurtsuper in de schappen, de week daarop bij een aantal grote horecatenten en vier weken later zat ze bij Albert Heijn aan tafel.

‘Happy food’ het nieuwe ‘Healthy food’

Bij telers wordt al snel 40% van de bananenoogst weggegooid. De bananen die hier al worden afgekeurd krijgen nu een nieuwe bestemming in het bananenbrood van SUNT. Naast dat Laura met haar bananenbroodmerk voedselverspilling wil tegengaan, worden de bananenbroden gemaakt zonder geraffineerde suikers en zijn ze gluten- en lactosevrij. In vergelijking met verschillende ontbijt- en tussendoorrepen, bevat SUNT bananenbrood per 100 gram gemiddeld 40% minder calorieën, 50% minder koolhydraten en 40% minder suiker. ‘’Veel mensen stellen terecht nieuwe eisen aan verantwoorde voeding. Hierdoor worden veel producten langzamerhand steeds gezonder en voedzamer. En als die producten dan ook nog voedselverspilling tegen gaan en de klimaatimpact hiervan terugdringen, dan kan je er écht zorgeloos van genieten. Niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor het milieu. Dat noemen wij Happy Food.’’ vertelt Hoogland.

Per bananenbrood van 315 gram red je één banaan van de prullenbak. En hier kun je de hele week je ontbijt of tussendoortje van scoren. Vanaf vandaag is het bananenbrood van SUNT voor €4,99 verkrijgbaar bij geselecteerde Albert Heijn winkels in Nederland en België. Voor meer informatie en verkooppunten: www.suntfood.com

Bron: persbericht