Leerlingen van de Sint Jozefschool in de provincie Utrecht hebben afgelopen veel geleerd over voedselverspilling. Dit gebeurde aan de hand van het Rabo Foodcourt programma dat de Achterveldse basisschool onderging. Daaraan voorafgaande had de St. Jozefschool van wethouder Patrick Kiel van gemeente Leusden het predicaat ‘gezonde school’ verworven.

De eerste week als gezonde school ging dus van start met het Rabo Foodcourt. Dit is een lespakket van Rabobank Gelderse Vallei over voedselverspilling. In de projectweek brachten de kinderen een bezoek aan de Spar in Achterveld en ook maakten ze kennis met voor hen onbekende en misvormde groentes. Ze kregen dagelijks les over voedselverspilling en er werd een hele week oud brood van thuis ingezameld, zodat de leerlingen met eigen ogen konden zien hoeveel brood een klas in een week tijd verspilt.

Onder begeleiding van Peter Verburgh, ledenraadslid bij Rabobank Gelderse Vallei en eigenaar van Catering en partyservice De Molen, sloten de kinderen de week af met een kookworkshop, waarbij allerlei lekkere gerechten gemaakt werden van oud brood: een broodpizza, appelcrumble, wentelteefjes en zelfs een chocoladebroodtaart. De kinderen presenteerden deze gerechtjes vervolgens vol trots aan hun ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes en andere kinderen op school. Natuurlijk moest er zelf ook geproefd worden.

,,Het tegengaan van voedselverspilling past goed bij het karakter van een gezonde school”, aldus Jos Koot, directeur van basisschool St. Jozefschool in Achterveld. ,,Via het lespakket willen we kinderen op een praktische manier bewust maken van het feit dat we heel makkelijk nog iets lekkers kunnen maken van producten die je in eerste instantie zou weggooien.”

 

Bron: Leusderkrant.nl