Jaarlijks wordt in Nederland naar schatting twee miljoen ton voedsel verspild. De nationale agenda tegen voedselverspilling is natuurlijk een manier om dat tegen te gaan, maar er zijn ook handige tools waarmee een duurzamer productie mogelijk is. FoodCast is zo’n tool.

Een bedrijfsbezoek aan Coolblue in 2016 vormde voor René Laban de aanleiding om zich te gaan verdiepen in de mogelijkheden van big data voor zijn eigen bedrijf. Het viel hem op dat bij Coolblue veel medewerkers bezig waren met het analyseren en voorspellen van de verkopen.

Laban: ‘Ik dacht: wat een enorme investering is dit! En toen realiseerde ik mij dat dat eigenlijk helemaal niet het geval was, omdat ze weten wat zij morgen gaan verkopen besparen ze veel geld aan voorraad en opslagkosten. Dit is het nieuwe ondernemen: met data kan je veel geld besparen.’

LaBan Foods is producent van kruidenboter, kruidencrème en een aantal botervarianten. Die producten levert het bedrijf niet alleen aan klanten in Nederland, maar exporteert het ook naar België, Duitsland, Scandinavië en zelfs Spanje. Vorig jaar behaalde LaBan Foods een omzet van circa 16 miljoen euro. Het bedrijf telt 33 medewerkers.

Houdbaarheidsdatum is beperkt

LaBan Foods maakt voedingsproducten waarvan de verkoop sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden. ‘Als ik vroeger in de tuin zat met mooi weer en ik rook de eerste barbecue, dan wist ik dat er de dagen erna veel vraag zou zijn en we dus veel kruidenboter moesten gaan maken’, aldus Laban. Maar hoeveel en voor hoelang?

LaBan Foods heeft te maken met een houdbaarheidsdatum voor zijn producten. ‘Wij produceren met 60 dagen, communiceren naar de klanten toe 40 dagen, dus intern blijven er 20 dagen t.h.t (tenminste houdbaar tot) over. Dus wij mogen en kunnen maar voor 20 reguliere dagen voorraad hebben staan.’

‘Dat lijkt veel, maar met een onverwacht mooi weekend is het binnen twee dagen weg’, legt Laban uit. ‘Geen mooi weer: dan staat het er langer dan 20 dagen en kunnen wij dit niet meer uitleveren. Retailers accepteren geen kortere THT bij aanlevering.’

Bron: MT