Kuipjes ontbijtgranen die voor minstens de helft worden gevuld met restproducten uit de voedingsindustrie. Met die groene formule wil Heidi Alemans (37) van startup Krusli voedselverspilling een halt toeroepen. ‘Ik hoop andere ondernemers te inspireren.’

De Wageningse startup Krusli levert ontbijtgranen die voor minimaal 50 procent vervaardigd zijn uit restproducten. Denk aan speltzemelen na het malen van spelt in de bakkerij, gebroken noten en pindakaasresten uit de machines van pindakaasfabrieken. Zou Krusli deze reststromen uit de voedselbranche niet gebruiken, dan zou het eten niet voor menselijke consumptie worden gebruikt. Dat gebeurt met een derde van al het voedsel in de wereld, weet oprichter Heidi Alemans (rechts op foto boven). “En dat terwijl er zoveel honger in de wereld is.”

Deze verspilling van energie is bovendien slecht voor het milieu, aldus Alemans. “Vorige week was de dag dat we onze jaarvoorraad natuurlijke hulpbronnen al verbruikt hadden. Dat moet beter, vind ik, want we moeten onze aarde niet uitputten. Er wordt veel gepraat over het tegengaan van voedselverspilling, maar ik zie weinig écht goede initiatieven. Wij hopen anderen te inspireren om hier net als wij mee bezig te gaan.”

 

Bron tekst: Sprout
Bron beeld: Pixabay