Door middel van een 3D-printer hergebruiken twee industrial design studenten aan de Technische Universiteit Eindhoven eten dat normaal gesproken weggegooid zou worden. Hun bedrijf Upprinting Food is gefocust op het printen van decoratieve en eetbare componenten voor in gerechten. Elzelinde van Doleweerd, een van de twee studenten, laat het volgende weten: “Een derde van het geproduceerde voedsel gooien we weer weg. Dat willen wij op deze manier verminderen”.

Naast knolgroenten en fruit wordt er vooral veel brood gebruikt in het 3D-printen; deze geldt als basis voor de puree. De 3D-printer gebruikt deze puree om eetbare vormen mee te creëren. “We drogen het brood waardoor we een soort poeder overhouden. Dat maakt de puree van groente of fruit stevig”, legt Van Doleweerd uit. “Als de vormen geprint zijn, worden ze gebakken en gedroogd. Zo zijn ze langer houdbaar.”

Door middel van het ophalen van reststromen bij Albert Heijn kunnen de twee studenten experimenteren met het maken van de juiste puree. Eten wordt door middel van een naald laagje voor laagje opgebouwd met de 3D-printer, waardoor de puree niet te dik of te dun mag zijn.

De focus ligt nu vooral op restaurants laten de studenten weten. Hier kan een 3D-printer worden ingehuurd of gekocht, waardoor hun eigen reststromen weer kunnen worden verwerkt in het eten. Er waren vorige week positieve reacties na een presentatie over de 3D-printers voor horeca ondernemers.

Voor een testfase hebben de studenten de printer getest bij restaurant de Karperdonkse Hoeve in Eindhoven. Eigenaresse Ingrid van Eeghem liet weten dat klanten erg positief reageerden. “Een bedrijf dat bij ons kwam eten wilde zelfs zijn eigen logo geprint hebben.” Verder waren er verbeteringen zichtbaar in het kader van voedselverspilling. “Het is heel interessant om te zien hoeveel van je eigen reststromen je gewoon nog kunt gebruiken”, vertelt Van Eeghem. “We hebben echt significant minder weggegooid.”

Naast Nederland zijn de studenten er ook op gefocust om deze ontwikkeling in het buitenland te presenteren. “We zijn op de Design Week in Beijing geweest. Daar hebben we gewerkt met rijst als basis omdat dat daar de grootste reststroom is”, vertelt Van Doleweerd. “Ook daar reageerden restauranteigenaren erg enthousiast.”

Hiernaast is het voor de studenten ook erg belangrijk om mee te helpen met de vermindering van voedselverspilling. “Het combineren van duurzaamheid en nieuwe technologie zorgt voor interessante oplossingen”. Hierbij is vooral bewustwording onder de mensen belangrijk. “Mensen moeten thuis ook goed kijken hoeveel voedsel ze weggooien en wat ze daar eventueel nog mee kunnen doen. Onze 3D-printers helpen om daarbij stil te staan.”

Bekijk de video van Innovation Origins:

 

Bron: Innovation Origins
Beeld: Upprinting Food