Pere Fullana i Palmer deed mee aan de rondetafelconferentie over circulaire economie van de World Business Council for Sustainable Development. Fullana i Palmer is naast de directeur van de UNESCO-leerstoel voor Levenscyclus en Klimaatverandering aan de Hogeschool voor Internationale Handel ook VN-waarnemer op de klimaattop in Madrid. Op de bijeenkomst werd voornamelijk gekeken naar het concreet promoten van voorbeelden om voedselverspilling tegen te gaan. Deze voorbeelden worden gevormd met oog op de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs. Het doel is om over de gehele waardeketen de circulaire economie te promoten en bevorderen. 

Uit de overeenkomst kwam ook de doelstelling en ambitie om de opwarming van de aarde te reduceren met 1,5 °C. Dit kwam voort uit de realisatie van de Sustainable Development Goals van de UN. 

Er kwamen een aantal belangrijke argumenten vanuit het WBCSD: “Een derde van al het voedsel dat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd gaat verloren, wat overeenkomt met een verlies van $ 1 mld en een onnodige uitstoot van meer dan 4,4 Gt CO2 per jaar. Sterker nog, als voedselverspilling een land zou zijn, zou het de derde grootste uitstoter van broeikasgassen zijn na China en de Verenigde Staten.”

Verpakkingsmaterialen

Een aantal problemen in de toeleveringsketen zijn de voornaamste reden voor deze bedreiging van het milieu. De verpakkingsfase is een van de knelpunten. Echter, verpakking beschermen tijdens transport het voedsel, en zijn voor de consument gemakkelijk. Daarnaast verlengen ze van sommige producten de houdbaarheidsdata. 

Tóch moet er een verandering komen in de verpakkingen van producten, omdat deze voor voedselverspilling en extra afval zorgen. Bedrijven en overheden worden aangemoedigd samen een balans te vinden en op een goede manier verpakkingsmateriaal terug te dringen door meer efficiënte verpakkingsmaterialen.  

Pere Fullana liet weten sterk vóór slimmer gebruik van kunststoffen te zijn. Hiernaast moet er ook goed gelet worden op de afvalverwerking er van. Er zijn heel veel problemen die bij de verwerking van plastic komen kijken tegenwoordig, voornamelijk vervuiling. Echter, kunstof biedt ook veel voordelen zoals energiebesparing en minder verpakkingsgewicht, en moet daarom op een slimmere en zorgvuldigere manier worden gebruikt.

Bron tekst: AGF.nl
Bron beeld: Pexels