Bioprotectie is een methode waarbij een specifieke combinatie bacteriën wordt toegevoegd waardoor andere bacteriegroei juist weer remt. Hierdoor wordt uiteindelijk minder melkzuur geproduceerd, wat voordelig is voor de houdbaarheid. Bioprotectie is dus een manier om voedselverspilling tegen te gaan en daarbij ook bij te dragen aan de vermindering van plastic gebruik.

“Door inzet van bioprotectie kan de houdbaarheid van yoghurt tot 2 weken verlengd worden. Dit kan zorgen voor 30% minder verspilling”, laat Tom van Zeeburg, verkoopmanager Zuivel bij Chr. Hansen, weten. Het bedrijf heeft een grote verzameling bacteriestammen; maar liefst 30.000. De functionaliteiten van de bacteriën worden vooral toegepast in de voedingsmiddelenindustrie. 

Van Zeeburg vertelt over het gebruik van bioprotectie het volgende. “Met bioprotectie speel je ook in op de vraag naar natuurlijke producten en kunnen de etiketten van levensmiddelen schoner worden, omdat E-nummers vervangen worden door bacterieculturen. Het kan ook bijdragen aan reductie van het plastic-gebruik. Door kant-en-klare salades op een natuurlijke manier te beschermen, hoeven losse ingrediënten niet meer in plastic verpakt te worden”.

 

Bron tekst: FoodHolland
Bron beeld: Pexels