In Berlijn zijn de schappen van de supermarkt SIRPLUS enkel gevuld met etenswaren die normaal gesproken weggegooid zouden worden. Denk hierbij aan het brood van gisteren, of groenten die niet helemaal de perfecte vorm hebben voor normale supermarkten. Het winkelen is hier dan ook aanzienlijk goedkoper dan in een normale supermarkt.

Zoals Albert Heijn de Buitenbeentjes verkoopt, en Instock restaurants gered voedsel op tafel zetten, biedt de Too Good To Go app de mogelijkheid om ergens in de buurt zelf eten te redden. Zo kan je bijvoorbeeld bij de lokale bakker voor een goedkope prijs het brood ophalen wat anders weggegooid zou worden. We zien dat er steeds meer initiatieven zijn om voedselverspilling te verminderen. Het enige wat er in Nederland nog mist is echter een fysieke supermarkt waar je kunt shoppen voor eten wat normaal gesproken niet meer in de supermarkt zou liggen. 

Berlijnse Supermarkt

Berlijn heeft wél een supermarkt zoals deze, deze heet SIRPLUS. Bij deze supermarkt worden er enkel producten verkocht die bij andere winkels het schap uit zijn gegaan, of nooit in zijn gekomen. De klant betaalt bij SIRPLUS dan ook tot 80% minder dan de originele prijs. Om verschillende producten in deze categorie een kans te geven wordt er samengewerkt met verschillende groothandels en producenten.

Volgens de Duitse wetgeving kunnen er veel producten die over de houdbaarheidsdatum heen zijn nog prima worden verkocht, zolang deze maar veilig zijn om te eten. Bij SIRPLUS wordt al het eten bij binnenkomst grondig geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat dit het geval is. Er wordt zelfs een laboratorium ingeschakeld als de werknemers niet met zekerheid kunnen aangeven of een product nog goed te eten is. Zo werd er sinds de oprichting in 2017 al 2,5 miljoen kilo eten en drinken gered.

Too Good To Go

Too Good To Go medewerkster Sharon Diemen is enthousiast: “Dat er ruimte is voor initiatieven als dit, betekent dat het thema voedselverspilling steeds hoger op de agenda komt te staan. Voedselverspilling is een probleem dat zich afspeelt in de hele keten; van boer tot bord. Bij Too Good To Go richten we ons vooralsnog op winkels en horecazaken waar eten overblijft. Het is zeker interessant om ook te kijken naar producten die de supermarkt niet eens halen. Dus zeg nooit nooit.”

 

Bron tekst: Sublime
Bron beeld: SIRPLUS