Vorige week zijn zo’n 300 VWO leerlingen van 5 verschillende technasium-scholen gestart met een project waarin het tegengaan van voedselverspilling wordt onderzocht. Ze doen dit voor hun vak Onderzoek & Ontwerpen. Dit is de eerste keer in Nederland dat er zo veel leerlingen tegelijk bezig zijn met het onderzoeken van dit onderwerp.

Dit project is opgezet door Wageningen Universiteit & Research samen met Regio Foodvalley. Het doel van deze opdracht is bewustzijn te creëren voor het onderwerp. Daarnaast is de hoop er dat de leerlingen met creatieve ideeën komen om voedselverspilling te verminderen.

“Wij doen graag mee in dit project. Onze regio is in samenwerking met het ministerie van LNV en STV gestart met een proeftuin tegen voedselverspilling. Het Onderzoek & Ontwerpen-opdracht tegen Voedselverspilling past heel goed binnen onze regionale ambities. De ervaringen en de successen die wij in dit project opdoen, worden gedeeld in de regio en door het hele land. Wellicht inspireert deze opdracht ook andere VWO scholen in Nederland”. – Annelies van Voskuilen, programmamanager Voedseltransitie Regio Foodvalley

De opdracht

Leerlingen kregen de keuze tussen drie verschillende opdrachten rondom het tegengaan van voedselverspilling. De eerste opdracht draait om bewaarsystemen en het verbeteren hiervan. De leerlingen moeten hierbij een beter idee bedenken dan de traditionele koelkast.

De tweede opdracht is gericht op het opzetten van een plan voor hergebruik van grote reststromen. Hierbij gaat het voornamelijk gaat om reststromen die op dit moment niet voor menselijke consumptie gebruikt worden.

Opdracht drie draait om het vinden van een doelgroep waarin voedselverspilling gemeten kan worden. Passend bij deze doelgroep moet er vervolgens een plan bedacht worden om voedselverspilling tegen te gaan.

 

Voor meer informatie, bekijk het artikel WUR.

 

Bron tekst: WUR
Bron afbeelding: Unsplash