Vandaag is het World Earth Day. En het is misschien nu een meer relevant thema dan ooit. In de huidige tijd, waarin de kwetsbaarheid van de mens en van de planeet extra zichtbaar is. Daarom is het belangrijk om vandaag extra stil te staan bij hoe vervuiling en verspilling, op welke manier dan ook, tegengegaan kan worden. Door organisaties, maar ook door individu’s.

Tegen het einde van 2020 moet de wereldwijde CO2-uitstoot met 7,6% zijn gedaald en elk jaar met 7,6% blijven dalen, willen we de wereldwijde verwarming onder 1,5 ° C houden, volgens het United Nations Environment Programmes (UNEP) Emissions Gap Report 2019. Deze 50e editie zou het thema klimaatverandering door middel van fysieke events en discussies op verschillende vlakken belichten. Echter, door de huidige pandemie moesten ook deze events zich naar de virtuele meeting rooms verplaatsen. Vandaag vinden er online verschillende discussies en sessies plaats:

Bekijk hier het overzicht met virtuele events in verschillende tijdzones.

Earth Day’s oorsprong

Vijftig jaar geleden werd Earth Day in het leven geroepen. In een tijd van olievervuiling, smog en zwaar vervuilde rivieren. Het Amerikaanse volk ging de straat op om te demonsteren en om een nieuwe manier van omgang met het milieu af te dwingen. Het resultaat loog er niet om: een golf aan acties werd ondernomen, waaronder een nieuwe milieuwet in Amerika. De afgelopen 50 jaar staat 22 april keer op keer in het teken van het gezamenlijk tegen de negatieve effecten van klimaatverandering strijden.

Inspiratie: vooraankondiging Sir David Attenborough film – ‘A life on our Planet’

Wij bij No Waste Network denken dagelijks na over het thema voedselverspilling en de impact hiervan. Daarom delen wij graag een tip met jullie. Op 16 april, vlak voor Earth Day zou de film in premiere gegaan. Helaas is dit uitgesteld door de huidige crisis. De 93 jarige filmmaker Sir David Attenborough (van onder andere Planet Earth en The Blue Planet) gaf in een BBC interview aan dat zijn boodschap voor iedereen individueel is dat we moeten stoppen met elke vorm van verspilling. Ondanks dat de film nog niet te zien is, is het kijken van de trailer het waard.

 

Het interview met Attenborough zette ons in elk geval al aan het denken:

 

Meer weten over Earth Day? Bekijk deze website.

Beeld: Pexels