Maaltijdbezorger HelloFresh laat in hun duurzaamheidsrapport zien dat huishoudens die gebruik maken van maaltijdboxen over het algemeen 21% minder voedsel verspillen. Dit ten opzichte van huishoudens die boodschappen uit de supermarkt kopen. Hun elektrische bezorging binnen de ring van Amsterdam is daarnaast ook een grote factor die meespeelt in hun duurzaamheidsrapport. 

In hun rapport laat HelloFresh zien aan welke Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN ze een bijdrage leveren. Zo verspillen ze bijvoorbeeld in de Benelux minder dan .3 van hun ingrediënten. De Food and Agriculture Organization (FAO) van de VN laat weten dat er jaarlijks een derde van het geproduceerde voedsel jaarlijks verspild. Dit betekend dat hier jaarlijks zo’n 4,4 gigaton aan CO2-uitstoot per jaar bij hoort. 

 

Voedselverspilling

In 2019 leverde HelloFresh meer dan 280 miljoen maaltijden aan verschillende klanten in 13 verschillende landen. Minder dan 1% van het voedsel blijft bij HelloFresh ongebruikt. Wanneer dit voorkomt wordt dan meer dan twee derde van al het overgebleven voedsel gedoneerd aan lokale voedselbanken. Het is dan ook zo dat ze 66% minder voedsel verspillen dan supermarkten. CEO van HelloFresh Benelux, Pauwel Wiertsema: “Het blijkt dat wanneer mensen zelf boodschappen doen, ze vaak te veel kopen omdat ze overschatten hoeveel ze nodig hebben. In de maaltijdboxen zit precies de juiste hoeveelheid ingrediënten en wordt voedselverspilling tot een minimum beperkt.”

 

Elektrische bezorging

In Nederland heeft HelloFresh een duurzaam distributiecentrum gebouwd. Uit hun duurzaamheidsrapport blijkt dat alle 17 productielocaties bij elkaar maar 7 gram CO2 per euro omzet genereert. Dit komt vooral vanuit het gebruik van licht en koeling, en blijkt 71% minder te zijn dan supermarkten. Hiernaast laat Wiertsema een ander belangrijk onderdeel zien wat te maken heeft met de bezorging: “We maken gebruik van speciale software voor routeoptimalisatie om de CO2-uitstoot tot een minimum te beperken. Door deze ontwikkelingen heeft HelloFresh in 2019 in Nederland en België het aantal afgelegde kilometers per week met 15 procent kunnen verminderen in vergelijking met 2018. Daarnaast hebben we recent in de binnenring van Amsterdam als allereerste locatie wereldwijd bezorging met elektrische busjes uitgerold. We zijn voornemens eind 2022 de helft van de bezorgingen in de Benelux op deze manier te verzorgen.”

 

Bron tekst: Foodclicks
Bron afbeelding: HelloFresh