Op 5 juni is het World Environment Day: een dag georganiseerd door de United Nations waarop we jaarlijks met z’n allen proberen iets goeds te doen voor het milieu. Dit jaar staat de dag in het teken van biodiversiteit en wordt het gehost door Colombia in samenwerking met Duitsland. Het voornaamste doel van deze jaarlijkse dag is het creëren van bewustzijn over hoe het gaat met het milieu. Vorige jaren heeft deze dag thema’s gedragen zoals “Beat plastic pollution”, “Zero tolerance for illegal wildlife trade” en “Beat air pollution”.

Biodiversiteit is dit jaar een belangrijk thema rondom het milieu. Dit is omdat biodiversiteit de samenhang van allerlei verschillende soorten flora en fauna voorstelt. Bij het wegvallen van een van deze soorten kunnen er grote veranderingen ontstaan voor ons milieu. De organisatie benadrukt dat ook COVID-19 een belangrijke reden is geweest voor het kiezen van dit thema. Het is volgens hen een goed moment om samen te kijken naar duurzaamheid en biodiversiteit. 

Het verlies aan biodiversiteit heeft een aantal verschillende oorzaken volgens de organisatoren. Deze zijn bijvoorbeeld de manier waarop we met onze grond om gaan, het te veel exploiteren van dieren en planten, het veranderende klimaat en vervuiling. 

Uiteindelijk is het doel van de organisatoren dat mensen tijdens deze dag drie dingen doen: leren, delen en doen. Online staat een practical guide waarin iedereen aangemoedigd wordt om dit onderwerp te bespreken en goed na te denken over manieren waarop wij iets goeds kunnen doen voor het milieu. 

 

Bekijk de practical guide hier

 

Bron: World Environment Day

Beeld: Pexels