Bij het Spaarne Gasthuis wordt er op allerlei verschillende manieren gestreden tegen voedselverspilling. Zo wordt er onder anderen eten gekweekt in de eigen moestuin en eten ‘geprint’ met een 3D-printer. “Duurzaamheid gaat vooral om het maken van duurzame keuzes” is hun instelling. Hiermee lopen ze voorop op het gebied van duurzaamheid. 

Marion Doets, facilitair manager, vertelt dat ze bij het Spaarne Gasthuis ook maatregelen nemen om zo duurzaam mogelijk in te kopen. Hiernaast zorgen ze ook dat er extra energie bespaard wordt doordat alle verlichting is vervangen met LED. Doets zegt er nog wel bij: “Laten we niet vergeten dat we vooral een ziekenhuis zijn. Onze core business is gezondheidszorg!” In 2018 heeft het Spaarne Gasthuis de Green Deal 2.0 ondertekend. Dit heeft als gevolg dat ze op hun drie locaties actief bezig gaan met het verduurzamen en verminderen van voedselverspilling, afval en energie. De koffiedrab die overblijft wordt bijvoorbeeld verzameld om oesterzwammen op te kweken. Deze worden op hun beurt weer verwerkt in de maaltijden. 

Moestuin

Bij hun locatie in Hoofddorp is een eigen moestuin vol groenten en kruiden te vinden. Doets vertelt er het volgende over: “Ja, dat we een eigen moestuin en een kas hebben is heel erg leuk! Vrijwilligers maken samen met de koks een beplantingsplan en beheren de tuin. En de verse producten worden in de keuken gebruikt. Verder kopen we seizoensgebonden en lokaal in waar dit kan”.

3D-printer

De 3D-printer is een ander voorbeeld dat laat zien dat het ziekenhuis voorop loopt qua ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid. Doets vertelt dat het belangrijk is voor het ziekenhuis dat mensen er kunnen eten wat ze graag willen. Op deze manier wordt er al meteen veel minder voedsel weggegooid. Soms zijn er patiënten die niet meer goed kunnen eten omdat ze zo ernstig ziek zijn, of doordat hun smaak bijvoorbeeld veranderd is. Met het gebruik van een 3D-printer probeert het ziekenhuis het eten zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de patiënten. Zo kunnen er bijvoorbeeld bijzondere vormen gemaakt worden die er leuk uitzien. “Eten moet immers een feestje zijn!” 

 

Bron: Haarlems Weekblad
Beeld: Unsplash