Drie Amsterdamse studenten bedachten om etensresten een tweede leven te geven. Vaak belanden voedselresten na het koken in vuilnisbak. Daarom zijn de studenten een startup begonnen, waarbij ze van sinaasappelschillen orangecello maken: een limoncello van sinaasappel.
Stijn Fischer, Luc van Niftrik en Branco Bolsius halen sinaasappelschillen en koffiedik op bij restaurants en maken daar weer nieuwe producten van. Met de hand halen ze oranje gedeelte van de sinaasappelschil eraf. De schillen worden in pure alcohol gedaan, samen met water en suiker. Hierdoor trekt de smaak van de sinaasappelschil in de alcohol en ontstaat hun drankje orangecello. De mannen willen van het koffiedik uiteindelijk koffielikeur maken, daar zijn ze nu nog mee aan het experimenteren.
Afvalstromen verminderen
Met hun bedrijf “Dik & Schil” willen ze verschillende afvalstromen verminderen. “In de toekomst willen we ook geurkaarsen maken van gebruikte flessen met koffie of sinaasappelgeur, of chocoladerepen met sinaasappel en koffiesmaak.”
Ze verkopen hun orangecello nu al aan 20 slijterijen en 25 horecazaken. “Het begint nu wel serieus te worden. Een flesje kost zo’n 20 euro. Alle winst die we nu maken, stoppen we terug in het bedrijf.”
Andere ideeën
En meerdere bedrijven hadden het idee om van restafval nieuwe producten te maken. Een bedrijf in Rotterdam kweekt uit koffiedik oesterzwammen. Een Amsterdamse startup maakt zeep van koffiedik en citrusschillen en in Veghel maken ze van de kontjes van de tomaten en de stronken van de broccoli soepen en sauzen.
Meerdere functies
Volgens Thomas Luttikhold gebeurt het gebruiken van voedselresten voor nieuwe producten te weinig. Hij is de oprichter van Wastewatchers, een startup die overheden helpt met het aanpakken van voedselverspilling. “Als het al gebeurt, dan zijn sinaasappelschillen en koffiedik populaire ingrediënten, omdat je bij veel ander voedselafval vaak met hygiëne zit.” Het voedsel dat je weggooit na gebruik heeft in principe zijn functie gehad, maar volgens Luttikhold zitten er nog genoeg stoffen in die geschikt zijn om gebruikt te worden, zoals olie, smaak en geur.
“Je ziet dat meer bedrijven verspilling tegen willen gaan en ik denk dan ook dat je dit soort initiatieven meer gaat zien. Ik juich dit initiatief dan ook zeker toe. Als je het goed doet, kun je er geld mee verdienen.”