Een nieuwe elektronische appel helpt tijdens het vervoeren van groenten en fruit met het verminderen van voedselverspilling. Door de elektronische appel tussen de andere appels te plaatsen in het krat tijdens het vervoeren kunnen er verschillende dingen worden gemeten. De appel helpt met het registreren op welke momenten van het vervoer- en verpakkingsproces de groenten en vruchten mogelijk beschadigd raken. 

De ontwikkelaar van de elektronische appel is Brillopak. In de rubberen appel zit een apparaat verborgen wat de beweging en temperatuur bijhoudt tijdens het vervoeren. Zo kan het apparaat bijhouden of er dingen gebeuren met de doos appels die de rest van de vruchten of groenten mogelijk kan beschadigen. De speciale appel van Brillopak lijkt precies op een normale appel, maar dan van blauw rubber. Het formaat en gewicht is precies nagebootst om zo goed mogelijke resultaten te krijgen. 

Door het meten van de krachten die worden uitgeoefend op de appel tijdens het proces, kunnen technici de verpakkingsmaterialen op de juiste manier aanpassen. Zo worden de appels minder snel beschadigd tijdens transport, en wordt er op die manier minder voedsel verspild. Er hoeven nu immers minder appels weggegooid te worden. Naast de elektronische appel werkt het bedrijf ook aan een verpakkingsmachine genaamd de UniPAKer. Dit apparaat pakt verse producten in op een manier dat ze zo min mogelijk beschadigd raken, met behulp van de gegevens van de elektronische appel. 

 

Bron: Food Manufacture
Beeld: Unsplash