De Rotterdamse startup IntelligentFood hergebruikt voedsel uit reststromen om nieuw voedsel te maken. Dit doen ze samen met studenten en foodprofessionals. Een nieuw project van de startup heeft te maken met deze reststromen. IntelligentFood heeft financiering aangevraagd om reststromen te kunnen gaan volgen. 

De oprichter van de startup, Junion Hanenberg, vertelt het volgende: “IntelligentFood wil voedselverspilling tegengaan en mooie, lekkere producten maken. Reststromen uit de levensmiddelenindustrie zijn hiervoor ideaal”. 

 

Studenten maken recepten

Op het Albeda College en het Zadkine College worden jaarlijks bakwedstrijden georganiseerd door de startup. Tijdens deze wedstrijden krijgen studenten de kans om hun recepten op basis van een specifieke reststroom te laten zien. In 2019 stond in de bakwedstrijd bijvoorbeeld oud brood centraal. De appeltaart gemaakt van oud brood die de wedstrijd won wordt nu verkocht op de website van IntelligentFood.

 

Reststromen volgen

Hanenberg laat weten graag verdere stappen te zetten in het volgen van de reststromen. Om dit te kunnen verwezenlijken hebben ze een financiering aangevraagd bij CityLab010. Deze Rotterdamse organisatie helpt startups om hun plannen te realiseren. Het systeem waarmee ze de reststromen volgen heet AGNES, volgens Hanenberg een goede start voor de circulaire economie. 

“Hiermee zullen leveranciers van reststromen precies kunnen volgen wat er met hun reststroom gebeurt. Ze zien wat producenten ervan maken, wie de eindproducten koopt en hoeveel winst ze uit de verkoop krijgen. AGNES zal ook volgen of alles loopt volgens de regels van de NVWA.”

 

Bron tekst: vmt
Bron beeld: Unsplash