Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft besloten een flink bedrag te investeren in het opschalen en versnellen van de circulaire economie in Nederland. Voor dit doel wordt er voor de periode 2021 tot en met 2024 maar liefst 40 miljoen euro vrijgemaakt. Onder andere mkb’ers met concrete plannen en circulaire initiatieven kunnen verwachten gesteund te worden vanuit dit potje. Een voorbeeld van zo’n concreet plan is bijvoorbeeld het ontwikkelen van een circulair systeem voor herbruikbare bekers op festivals.

Een tweede doel waar het geld voor wordt ingezet is kennisontwikkeling en innovatie. Hiernaast wordt ook nog eens een investeringsfonds opgezet waarmee bedrijven hun bestaande modellen om kunnen bouwen naar circulaire businessmodellen. In de begroting die het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zien we ook dat er in 2021 een bedrag van 1 miljoen beschikbaar komt om te gebruiken voor communicatie rond retourpremies op koel- en vrieskasten. Dit is onderdeel van hun Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2021-2024.

 

Klimaat

Ook in kader van het klimaatakkoord worden middelen beschikbaar gesteld voor doeleinden zoals ketenaanpak en circulair ontwerp van producten en diensten in de grondstofketen. Ook het circulair en klimaatneutraal inkopen en aanbesteden staat hoog op de lijst. Als laatste wordt er hier ook gekeken naar recycling en hergebruik van (bio)plastics en textiel.

 

Wegwerp-plastic

Vanuit de Europese Sup-richtlijn treedt vanaf 1 juli 2021 het Besluit Kunstofproducten eenmalig in om de circulaire economie te bevorderen. Vanaf dan gaan voor verpakkingen rondom recycling en hergebruik nieuwe doelstellingen van kracht tot en met 2025. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat verder weten het initiatief voor circulaire festivals te ondersteunen. Ook wil het ministerie afspraken maken verschillende sectoren, zoals de e-commerce sector. Hier wordt gekeken naar verduurzaming van verpakkingen en het voorkomen van vernietigen van goederen die retour worden gestuurd. 

 

Textiel en kleding

Met het beleidsprogramma Circulair Textiel wordt er voor een langere periode gewerkt aan het circulair maken van de textielketen. Zo wordt er een nieuw voorstel gedaan in 2021 voor producenten-verantwoordelijkheid. Ook gaan ze kijken naar manieren om gedrag op een effectieve manier te beïnvloeden, waar ook een Denim Deal bij hoort.

 

Bron tekst: Afval Online
Bron beeld: Unsplash