Lelijke, misvormde groenten worden omgetoverd tot nieuwe gezonde chips. Zeven jaar geleden werden deze buitenbeentjes afgeschreven vanwege hun uiterlijk. Steeds meer boeren en retailers doen hun best om hier verandering in te brengen om zo minder voedsel te verspillen.

Britse supermarkten hebben hun beleid de laatste jaren aangepast. Waitrose heeft haar richtlijnen aangepast voor grootte en vorm van diverse groenten. Bij Morrisons kunnen klanten meer voedsel kopen die er niet perfect uitzien en ook Sainsbury en Tesco nemen meer groenten in hun assortiment op met een afwijkende vorm.

 

Bloemkoolchips

Het schotse merk Nudie Snacks biedt sinds kort bloemkoolchips aan. Deze Cauliflower Crisps zijn gemaakt van 40% verse bloemkool en zijn in de smaken kaas-gekarameliseerde uit en katsu-kerrie verkrijgbaar. Tracey Hogarth, de oprichtster van Nudie Snacks, nam pasgeleden het besluit om de bloemkoolchips te lanceren. Ze wilde een chips produceren die een gezonder alternatief is voor reguliere chips en die verspilling van gewassen helpt voorkomen. De chips bevat geen kunstmatige smaak- en kleurstoffen, is suikerarm en is 40% lager in verzadigd vet.

Hogarth: “Dit is de perfecte snack, zonder compromissen te sluiten op het gebied van smaak of kwaliteit. Gezien het hoge risico van diabetes en obesitas is het belangrijk om je immuunsysteem en darmen gezond te houden.”

 

Gezondere snacks

De afgelopen twee jaar is er ook een toename in vraag en aanbod naar gezondere snacks. Consumenten willen producten die snel gegeten kunnen worden, maar die ook een hoger eiwit- en vezelgehalte hebben dan de reguliere chips. Uit een onderzoek onder 2000 volwassenen bleek dat één op de vijf op zoek is naar een gezondere snackoptie.

 

Bron: The Courier
Beeld: Nudie Snacks