Eind 2019 introduceerde MVO Nederland een project samen met supermarktondernemer George Verberne van Jumbo en ondernemer-bakker Johan Pater onder de naam ‘Goudeerlijk Vers Ingevroren’ om verspilling van brood te verminderen. Dit brood is na het bakken meteen ingevroren en wordt vanuit een vriezer verkocht.

Brood is één van de meest verspilde voedingsmiddelen in Nederland. Stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft onderzocht dat de Nederlandse broodketen Jumbo jaarlijks ruim 200 miljoen kilo aan brood en broodgrondstoffen weggooit. Dat staat gelijk aan bijna 20 procent van de gehele productie. De helft van deze verspilling gebeurt bij de consumenten thuis. Van het brood dat in de winkels wordt weggegooid, wordt dierenvoeding gemaakt of het wordt vergist.

Goudeerlijk Vers Ingevroren

Het project ‘Goudeerlijk Vers Ingevroren’ was gericht op het voorkomen van de verspilling van brood door het aanbod van dagvers te verminderen bij supermarkten. Wanneer het dagverse brood uitverkocht is, dan is er nog het Goudeerlijk Vers Ingevroren-brood voor de klant beschikbaar. Hierdoor hoeven de bakkerijen in een supermarkt niet meer de gehele dag vers brood beschikbaar te hebben. De supermarkt bespaart dankzij dit project al gemiddeld 87 broden per week. Ongeveer 70% van de Nederlanders vriest thuis hun brood al in om het vers te houden.

George Verberne van Jumbo laat weten: “COVID-19 maakte de afgelopen maanden erg onvoorspelbaar, maar door de verkoop van vers ingevroren brood is beschikbaarheid nooit een issue geweest. Ik ben dan ook erg tevreden met de resultaten van het project. Uit ons project blijkt dat zelfs de klanten die thuis nooit brood invriezen het prima vinden om vers ingevroren brood te kopen zodra dagvers brood op is. Ze begrijpen dat leegverkopen van dagvers brood verspilling voorkomt, waardoor de klanttevredenheid op hetzelfde niveau is.”

Meer ondernemers volgen

Gebaseerd op de resultaten van dit project willen andere supermarktondernemers nu ook gaan starten met vers ingevroren brood te verkopen. Het doel is om het vers ingevroren brood als standaard te maken in de Nederlandse supermarkten.

Bron: Samen Tegen Voedselverspilling