In Nieuw-Zeeland heeft de startup YY Nation een nieuwe collectie ecoschoenen opgezet. De schoenen zijn van bijzondere materialen gemaakt, namelijk ananasschil, bamboe en suikerriet o.a. De schoenen van het in Wellington gevestigde YY Nation zijn bedoeld om in de schoenenindustrie een nieuw niveau van duurzaamheid te introduceren. Jaarlijks worden er in de industrie nog steeds miljarden paren schoenen geproduceerd waarvan er veel bij het grofvuil belanden. Dit nieuwe initiatief biedt een duurzamer alternatief. 

 

Materialen ecoschoenen

In het materiaal zelf zit ook een goede portie duurzaamheid. De bamboe die in de schoenen wordt gebruikt is duurzaam gewonnen, net als de algen en ananasbladeren. De suikerrietbladeren vangen CO2 waarmee de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd. Daarnaast wordt er voor de buitenzool vervuilende algen uit kwetsbare meren gehaald waardoor daar verbeterde doorstroom ontstaat. De binnenzool wordt onder andere gemaakt met castorolie, een bio-olie, waardoor er een verminderde vraag voor petroleum is. Voor de schoenveters wordt er gebruik gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan wat werd gevonden bij opruimacties. Ook de lijm die gebruikt wordt om de schoenen in elkaar te zetten is plantaardig. 

 

Idee

Het idee voor de schoenen kwam bij oprichter Jeremy Banks naar boven toen hij op het strand in Maui allerlei kleine blauwe deeltjes in het zand zag liggen. Hij kwam er achter dat dit allemaal plastic was. “Ik wil dat het strand weer net zo schoon wordt als toen ik het voor het eerst bezocht 20 jaar geleden, zodat mijn kinderen en hun kinderen net zo veel van de natuur kunnen genieten als ik heb gedaan.” 

Er zijn vier verschillende soorten ecoschoenen in de lijn te vinden: loafers, high-tops, en twee soorten sneakers. Ook zijn deze in verschillende kleuren te verkrijgen. Naast de looks van de schoenen wordt er ook gepromoot dat ze 100% geur-resistent zijn en temperatuur goed regelen. De lancering begon op kickstarter, en is na groot succes nu wereldwijd te bestellen. 

 

Kijk hier om de schoenen te bestellen!

 

Bron tekst: AGF & YY Nation
Bron beeld: AGF & YY Nation