De Rotterdamse startup VeggiHap maakt pasta die voor de helft uit afgedankte groenten of groene bananen bestaat. “Pasta is de koning van de snelle maaltijden”, aldus Sean Patrick, oprichter van het bedrijf. Wat uniek is aan de pasta van VeggiHap is het juiste mondgevoel, deze is niet zo stroef zoals andere groentepasta’s vaak zijn.

 

Groene bananen

Groene bananen zijn net anders dan normale bananen, maar ook anders dan bakbananen. De volledige naam is East African Highland Banana, maar ze worden ook wel matooke genoemd. “Vergeet gewone banaan, dit is echt een groente”, zegt Patrick. 

“Rauw smaakt groene banaan ongeveer als aardappel. Het is glutenvrij en zit vol langzame koolhydraten en vezels, precies het soort voedsel dat momenteel enorm in opkomst is.”

Sean Patrick erfde de bananenplantage van zijn vader nadat hij overleed. Zelf had Patrick een master Food & Agriculture behaald, en daarna is hij verder gegaan met zijn Advanced Master International Development. Hij wilde graag een toepassing vinden voor de matooke, vooral om een oplossing te vinden voor een terugkerende problemen in zijn thuisland Oeganda. 

 

Ontstaan VeggiHap

“Veel mensen komen moeilijk rond en er is veel voedselverspilling. Het ontbreekt aan de juiste infrastructuur en koelmogelijkheden om de gewassen te verkopen die je zelf niet opeet.” VeggiHap is ontstaan om verspilling en voedseloverschotten te voorkomen, en daarnaast een bron van extra inkomen voor de lokale bevolking te ontwikkelen. 

Na zijn start in Rotterdam kreeg Patrick de kans om zijn product verder te ontwikkelen in Italië. “Daar ben ik ook gaan experimenteren met groenten die in Europa voorradig zijn: rode biet, pompoen , wortel, spinazie. Afgedankte groenten, die normaal niet meer verkocht zouden worden, omdat ze een afwijkende vorm hebben, bijvoorbeeld. Ook hier bestaat veel voedselverspilling.”

Patrick’s doel is om gezond voedsel te combineren met het terugdringen van voedselverspilling, en tegelijkertijd ook nog eens meer inkomenszekerheid te bieden aan een groep waar momenteel veel kwetsbaarheid speelt. “Dat is een win-win-win”. 

 

Neem voor meer informatie en de shop met verschillende soorten pasta hier een kijkje!

 

 

Bron tekst: Nu.nl
Bron beeld: Unsplash