Brave New Food lanceert een startup-platform omtrent voedselverspilling en duurzaamheid. Hun doel is hiermee op zoek te gaan naar innovatieve ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. De transitie naar een duurzamer voedselsysteem moet volgens hen sneller en efficiënter. Door startups in contact te brengen met de juiste voedselbedrijven kunnen hun ideeën gerealiseerd worden. 

 

Belangrijk doel met innovatieve aanpak

De wereldwijde vraag naar voedsel blijft toenemen, terwijl de beperkte landbouwgrond en natuurlijke hulpbronnen het wereldwijde voedselproductie systeem steeds meer onder druk zetten. Tegelijkertijd gaat 30% van al het geproduceerde voedsel verloren of wordt ergens in de voedselketen verspild. Als we in staat willen zijn om aan de wereldwijde vraag naar voedsel te voldoen, moet deze verspilling van voedsel veranderen.

Alle schakels in de keten zijn belangrijk voor Brave New Food. Om een zo inclusief mogelijke aanpak te starten tegen voedselverspilling staan ze open voor verschillende samenwerkingen. Directeur bij Kraft Heinz Bob Rog, een van de deelnemende bedrijven, is hier blij mee: “Het is essentieel om buiten je bedrijf te blijven kijken. Je kunt en weet zelf niet alles. Brave New Food voorziet ons in die inspirerende behoefte en tegelijkertijd kunnen wij hun netwerk inspireren met onze growth mindset.”

 

Doelgroepen Brave New Food

Samen met toonaangevende food-, retail- en verpakkingsbedrijven is het platform op zoek naar start-ups, scale-ups en innovatieve MKB-ondernemingen met nieuwe oplossingen en producten. Specifiek: oplossingen, producten, diensten of technologieën die leiden tot minder voedselverspilling en een beter gebruik van reststromen in de voedselketen. Door samen te werken, kennis en expertise te delen helpt Brave New Food deze initiatieven verder. Ook toegang tot markten, netwerken, financiering en meer, staat op de planning voor dit soort oplossing tegen voedselverspilling.

“Bedrijven weten de weg naar innovatieve oplossingen nog niet altijd te vinden. Zonder het juiste netwerk of de juiste investering blijft het voor startups moeilijk om te groeien of zelfs te overleven. Door middel van challenges en oproepen op ons platform koppelt Brave New Food concrete oplossingen aan concrete uitdagingen van corporates én versnellen we de schaalvergroting van mens-, dier-, en planeet-vriendelijke startups.”, aldus Jesse ‘t Lam, co-founder. 

 

Pitchen voor 1 miljoen 

Alle startups met ideeën worden opgeroepen om deze te pitchen. De aangesloten bedrijven bekijken de pitches en nodigen hiervan de meest interessante uit voor kennismakingsgesprekken begin volgend jaar. Er is hier een investeringsmogelijkheid tot 1 miljoen euro mogelijk voor de meest innovatieve ideeën tegen voedselverspilling. De pitches mogen liggen rondom de thema’s plantaardige alternatieven, duurzame verpakkingen en voedselverspilling. De eerste ronde loopt van 24 november 2020 tot 16 februari 2021.

 

Neem hier een kijkje voor meer informatie!

 

Bron tekst: Brave New Food & VMT
Bron beeld: Unsplash