Van al het groente en fruit wordt er rond de 10% verspild omdat het krom of niet mooi genoeg is. Met de smaak van deze groenten en vruchten is echter niks aan de hand. De onderneming Kromkommer heeft daarom een lespakket opgezet voor scholen. Hierdoor wordt aan kinderen geleerd dat er met kromme groenten helemaal niks mis is. Het nieuwe lesprogramma is bedoeld voor de groepen 5 en 6, en er wordt op een speelse manier aandacht besteed aan kromme groenten en fruit. 

 

Op onderzoek uit

Het Kromkommer lespakket draait om een aantal vragen die centraal staan voor de kinderen. Waarom groeit een komkommer soms krom? Willen mensen wel kromme groenten en fruit? En waarom hebben wortels soms twee benen? Het lespakket is samengesteld in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt van de Universiteit Utrecht. 

In het lesprogramma gaan de kinderen aan de slag met een spannende race waarin een aantal karakters zoals Keesje Krom en Meneer Tweebeenpeen uit de afvalbak gered moeten worden. Met behulp van video’s en andere lesmaterialen leren de kinderen over het probleem. Ook werken ze samen aan een oplossing tegen dit soort verspilling. 

 

Kwaliteitsperceptie aanpakken

Een derde van al het voedsel wereldwijd wordt verspild. Dit is een enorm probleem. Het grootste deel van deze verspilling vindt plaats bij groente en fruit. Voor een deel heeft dit met strenge kwaliteitseisen te maken, vaak gericht op het uiterlijk van de producten. Dit is niet altijd even positief, aangezien het uiterlijk van groenten en fruit vaak niet belangrijk is voor de smaak en versheid. 

Door het aanbod wat vaak hetzelfde is zijn consumenten echter gewend geraakt aan een bepaald uiterlijk bij groenten en fruit, een mooi uniform uiterlijk. De natuur maak echter allerlei verschillende soorten en maten groenten en fruit. Door kinderen dit op een jonge leeftijd aan te leren willen ze met het Kromkommer lespakket hun kwaliteitsperceptie aanpakken. Het gevolg hiervan is dat kromme groenten en fruit een betere kans maken in de toekomst in het schap te belanden in plaats van de prullenbak. 

 

Bekijk hier een video over het kromkommer lespakket!

 

 

Bron tekst: Kromkommer
Bron beeld: Unsplash