Een witte kerst zit er dit jaar helaas niet in, net als veel van de voorgaande jaren. De Amsterdamse startup SUNT vindt dat we ons dit jaar dan maar in moeten zetten voor een groene kerst. In december wordt er nog steeds elk jaar voor miljoenen aan voedsel verspild. SUNT komt daarom met een nieuw product: Retelekkere granola, gemaakt van de overgebleven kontjes van bananenbrood. Mensen worden hiermee hopelijk uitgedaagd bewuster om te gaan met hun boodschappenlijstjes.

 

Maak december weer groen

Tijdens de feestdagen en de rest van de maand december wordt er maar liefst 124 miljoen euro aan voedsel verspild in Nederland. SUNT is bekend geworden met hun bananenbrood, gemaakt van bananen die anders verspild zouden worden. Ze vinden dat anno 2020 dit soort verspilling tijdens de feestdagen niet meer zou moeten kunnen. “Verspilling tegengaan heeft bij velen een soort geitenwollensokken imago. En daar willen we zo snel mogelijk vanaf. Wij kunnen natuurlijk van alles ontwikkelen, maar uiteindelijk is het aan de consument voor welk product ze kiezen. We changed the game, but you make the change.” Aldus Laura Hoogland, founder van het Amsterdamse SUNT. De nieuwe SUNT granola is gemaakt van brood kontjes, en is daarom ideaal voor tijdens het kerstontbijt deze groene kerst. Ook zou het een leuk duurzaam cadeautje kunnen zijn voor onder de boom. 

 

Nieuwe tactiek SUNT granola

SUNT wil graag overbrengen dat een groene kerst dit jaar niet alleen belangrijk is, maar ook nodig. Met hun campagne willen ze graag een gesprek gaande brengen, ook onder jongeren. “Voor de los verpakte plakjes kunnen de kontjes van ons bananenbrood helaas niet gebruikt worden. Die verkopen namelijk niet in de winkels”, laat Hoogland weten. Om deze reden zochten ze naar een oplossing om de kontjes niet weg te hoeven gooien. Op deze manier ontstond het idee voor de nieuwe SUNT granola, die overigens geen toegevoegde suikers of olie bevat. 

 

Bananen redden

Jaarlijks wordt er ongeveer 75 miljard van de 150 miljard geteelde bananen weggegooid, alleen maar omdat ze niet het goede formaat hebben of te rijp zijn. SUNT heeft het afgelopen jaar 150.000 van deze bananen gered; dit staat gelijk aan zo’n 23.7 miljoen liter water. Vanaf 2022 verwachten ze met de eerste bananenfabriek zo’n 10 miljoen bananen te redden. 

 

De SUNT granola is te bestellen in hun webshop!  

 

 

Bron tekst: SUNT
Bron beeld: SUNT