Onder consumenten blijkt een positieve houding te heersen over een slimme houdbaarsheidsindicator die op producten in maaltijdboxen zit. Wageningen Food & Biobased Research concludeert dit na hun onderzoek onder zo’n 1.500 klanten van HelloFresh. De houdbaarheidsindicator bevat smart-sensortechnologie van het merk Keep It, een nieuwe tool die meet welke temperaturen de producten hadden tijdens transport. De tool meet met die informatie hoeveel dagen het product nog houdbaar is. Op deze manier kunnen consumenten zo lang mogelijk met hun verse producten doen. 

Directeur Toine Timmermans van Samen Tegen Voedselverspilling laat het volgende weten: “Regelgeving staat het voorkomen van voedselverspilling soms in de weg. Waar veilig en mogelijk, moeten we die spelregels veranderen. Het toelaten van slimme houdbaarheidsindicatoren is kansrijk, zeker nu blijkt dat consumenten hier positief tegenover staan en de aanduiding goed begrijpen. Daarom gaan we verder in gesprek met overheid en bedrijven uit de keten om te onderzoeken of deze smart-sensortechnologie in Nederland breder toegepast kan worden.”

 

Beter begrijpen houdbaarheidsdata

Onderzoek heeft eerder aangetoond dat niet alle consumenten Tenminste-Houdbaar-Tot (THT) en Te-Gebruiken-Tot (TGT) data goed uit elkaar kunnen halen. Dit zorgt ervoor dat er vaker producten worden weggegooid die nog goed te eten zijn. Met behulp van de slimme houdbaarheidsindicator kunnen consumenten geholpen worden om betere afwegingen te maken. “In Noorwegen gebruiken verschillende retailers al sinds 2013 de Keep-it® indicator”, laat projectcoördinator van het onderzoek Gertrude Zeinstra weten. “We wilden weten of Nederlandse en Vlaamse consumenten hier ook voor open staan, hoe ze ermee omgaan en of ze begrijpen hoe de indicator werkt.” Uit het onderzoek is gebleken dat een testgroep positief heeft gereageerd op de houdbaarheidsindicator. 

 

Minder voedselverspilling

Ook blijkt er uit onderzoek dat de indicator een grote kans brengt dat er minder voedsel wordt verspild. “76% had het idee dat de indicator hen kon helpen om minder voedsel te verspillen,” zegt Zeinstra. Veel van de deelnemers aan het onderzoek gaven aan om ook eerst aan producten te ruiken in plaats van ze meteen weg te gooien. Vervolgonderzoek zou nog meer duidelijkheid kunnen geven over hoeveel voedselverspilling daadwerkelijk voorkomen kan worden.

 

Bron tekst: Samen Tegen Voedselverspilling 
Bron beeld: Unsplash