Bierbrouwerijen schakelen over naar het produceren van handgel gemaakt van oud bier voor de zorginstellingen. Bij gesloten cafés halen de bierbrouwerijen bier op. Zo wordt nuttig gebruik gemaakt van het product dat niet meer geschikt is voor de verkoop.

De horeca in Nederland is door de coronacrisis al weken op slot. Het bier dat de cafés in hun opslagtanks hebben zijn aan het bederven. De koeling waarin het bier wordt bewaard staat uit om kosten te besparen, waardoor het bier sneller bederft. Bierbrouwerij Swinkels Family Brewers, die onder andere Bavaria en La Trappe produceert, besloot hun bier uit de cafés waar zij leveren terug te halen. De hoofdbrouwer bij Swinkels laat weten dat alles eerlijk verloopt en iedereen een verse levering krijgt als de cafés weer opengaan.

Pure alcohol

Het bedorven bier uit de cafés wordt gebruikt om veevoer van te maken. Daarvoor moest de alcohol er wel uit. Dat gaat via hetzelfde proces als het maken van alcoholvrijbier. Normaal blijft bij het produceren van alcoholvrijbier een restant met een alcoholgehalte van 20 procent over. Door de instellingen van de destilleermachine aan te passen, kan er ook een restant met 80 procent-alcohol gemaakt worden. Dit is dan geschikt voor het maken van handgel.

Alles is kosteloos

Bavaria levert de handgel zelf uit, wanneer dat niet meer gaat hebben andere partijen zich al aangeboden te helpen. Er werden al zo’n 280 leveringen gedaan en er zijn nog 700 aanvragen bijgekomen van verschillende zorginstellingen. Toch doen ze het vooralsnog kosteloos, om te zorgen dat in huisartspraktijken en zorgcentra’s mensen veilig kunnen werken.

Meer brouwerijen werken mee

Andere bierbrouwerijen in Nederland en België halen ook oud bier uit cafés op en produceren daar ontsmettingsmiddelen van. Brouwerij AB InBev, van merken als Hertog Jan en Jupiler, haalt ook zijn bier uit cafés terug. Dit doen zij vooral om verspilling van het bier tegen te gaan, want “dat zou zonde zijn”.

 

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl en Deondernemer.nl
Beeld: Pexels.com