Carve

CARVE (Across supply Chain Action program Reduction of food waste, improved Valorisation & ResourceEfficiency) is een meerjarig publiek-privaat samenwerkingsproject, met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food, en maakt onder andere gebruik van de denk- en beslismodellen die het Top Institute Food & Nutrition (TIFN) heeft ontwikkeld voor optimalisatie van ketens. Deze projecten van het TIFN, met verduurzaming van productie- en distributieketens als focuspunt, werden gefinancierd door de overheid en CBL en FNLI.

De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research startten in 2015 het project CARVE om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen. Dat werd bekend tijdens de internationale conferentie No More Food To Waste, georganiseerd door de Nederlandse overheid in Den Haag. Gedurende 4 jaar gaan bedrijven in de voedselketen, in de vorm van pilots, aan de slag met kennis, instrumenten en beslismodellen. Onderwerpen die in de pilots aan bod komen zijn onder meer optimalisatie van bestelsystemen tussen fabrikanten en retailers, het terugbrengen van reststromen in de keten door hoogwaardig hergebruik, en de vermindering van verspilling in huishoudens door productontwikkeling.

Toolbox
Vanuit verschillende pilots wordt binnen CARVE een toolbox ontwikkeld waarmee bedrijven de preventie en reductie van voedselverspilling als doelstelling kunnen integreren in hun bedrijfsvoering, organisatie en supply chain.

Betere samenwerking
Waar de aanpak van verspilling nu vaak op het bord ligt van de duurzaamheidsafdeling van een bedrijf, is het van belang dat dit ook een expliciet aandachtspunt is in productontwikkeling, inkoop, productie, sales, logistiek en marketing. Ook betere samenwerking en communicatie tussen ketenpartners is noodzakelijk voor de vermindering van voedselverspilling.

Integrale werkwijze
De aanpak in CARVE richt zich op het ontwikkelen van een vernieuwende integrale werkwijze in ketens gericht op de ontwikkeling en implementatie van effectieve innovaties en interventies. Hierbij speelt de ondersteuning door beslismodellen een cruciale rol omdat met name oplossingen die individuele ketenschakels overstijgen om een strategisch kader vragen.

Ondersteuning van de beslissingen rondom ‘what if’ vraagstukken middels modellen maakt het mogelijk om de ordegrootte van de effecten praktijkgerelateerd te onderzoeken zonder daadwerkelijk nog in de dagelijkse (commerciële) operatie in te grijpen.

Voedselverspilling speerpunt Alliantie Verduurzaming Voedsel

Het terugdringen van voedselverspilling en het optimaliseren van reststromen vormen een belangrijk speerpunt voor de Alliantie Verduurzaming Voedsel, waarin boeren & tuinders, fabrikanten, supermarkten, cateraars en horeca verenigd zijn. Eerder dit jaar bood de Alliantie de resultaten van het Jaar tegen Voedselverspilling (2014) aan staatssecretaris Dijksma aan. Met onder andere CARVE zet de Alliantie in 2015 onverminderd verder in op dit thema.

Over de Alliantie Verduurzaming Voedsel

In Nederland hebben we de unieke situatie dat de agrifoodketen, van landbouw tot consumptie, zich sterk maakt voor zowel een duurzame als rendabele voedselketen. De Alliantie Verduurzaming Voedsel is een samenwerkingsverband van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO Nederland), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om de voedselketen te verduurzamen. Het uitgangspunt is dat bedrijven niet individueel voor een duurzame transitie in de gehele agrifoodketen kunnen zorgen, maar dat verduurzaming juist door een goede samenwerking in de keten met een actief betrokken overheid tot stand komt. Samen met het Ministerie van Economische Zaken heeft de Alliantie een ambitieuze agenda opgesteld om de duurzame bodem van de gehele voedselketen te verhogen, met aandacht voor mens, dier en milieu.

Over Food & Biobased Research

Wageningen UR Food & Biobased Research ontwikkelt kennis en technologieën die bedrijven, overheden en andere onderzoeksorganisaties helpen bij het vinden van innovatieve oplossingen voor een gezondere, duurzame en welvarende wereld. Samen met onze klanten ontwikkelen we gezond en smakelijk voedsel, duurzame voedselketens, en ‘groene’ alternatieven voor producten die nu uit schaarse fossiele brandstoffen worden geproduceerd. Food & Biobased Research is onderdeel van Wageningen UR (University & Research centre) met de missie ‘to explore the potential of nature to improve the quality of life’.

No Waste Network werkt samen met: