07-09-2017 | Op 21 september organiseert Innofood een ledendag. Dit keer met als thema ‘Food Waste’.

In een wereld waar bijna een miljard mensen honger lijdt is het eigenlijk onvoorstelbaar, maar toch wordt wereldwijd een derde van het geproduceerde voedsel verspild. In Nederland verdwijnt er per huishouden jaarlijks ruim 105 kilo aan voedsel in de afvalbak. Helaas zijn consumenten niet de enige verspillers. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo’n 2,6 miljard euro aan voedsel. Zonde al die verspilling. Dat het anders moet daar zijn we van overtuigd.

Programma

13.30 Ontvangst met koffie en thee
14.00 Welkom en inleiding door Wouter Jansen van Velsen – voorzitter Innofood
14.15 Thomas Luttikhold – Waste Watcher Deze “prullenbakkijker” heeft drie verhalen die hij graag met ondernemers deelt: het verhaal over voedselverspilling, het verhaal over jong ondernemen en het verhaal over duurzaam ondernemen.
15.00 Innofood Award – pitches van de genomineerden
15.30 Koffie en thee
16.00 Selma Seddik – Instock Instock zet voedselverspilling op de kaart. Seddik haalt haar schouders op als mensen Instock een druppel op een gloeiende plaat noemen. Dat zal wel. Je kunt ook niks doen. Seddik doet iets. Een vrouw met een missie.
16.45 Workshops
17.30 Korte terugblik op de dag en aansluitend borrel
18.30 Turning Table Dinner en uitreiking Innofood Award
20.30 Sluiting

Workshop 1: CARVE – Preventie en reductie van voedselverspilling. Joost Snels – Wageningen UR expert, projectmanager | Supply Chain Management en resource efficiency.

CARVE (Across supply Chain Action program Reduction of food waste, improved Valorisation & Resource Efficiency) is een gezamenlijk project van De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food.
Het CARVE project – looptijd 20152018 – heeft als doel om op basis van diverse pilots een toolbox te ontwikkelen waarmee bedrijven de preventie en reductie van voedselverspilling kunnen integreren in hun bedrijfsvoering. Bedrijven vanuit de hele voedselketen doen mee aan deze pilots.
Voor het aanpakken van verspilling is samenwerking binnen het bedrijf en een integrale werkwijze in de gehele keten essentieel. Joost Snels geeft u een inkijkje in de ervaringen en bevindingen van dit project en komt met praktische handvatten.

Workshop 2: Anders zien. Anders doen! Thomas Luttikhold – Wastewatcher(s).
Met een enthousiaste, jonge club van mensen maakt Wastewatchers zich hard tegen voedselverspilling. Ze pakken het bij de wortel aan en weten zo voedselverspilling preventief te reduceren.
Verdiep u in enkele businesscases vanuit de praktijk. Thomas Luttikhold neemt voedsel mee plus kennis en ervaring vanuit de praktijk en zal u hierbij van nieuwe inzichten en handvatten voorzien.
Wat

Workshop 3: Reststromen van waarde. Anthony Mol – Mol Fresh Food BV.
Mol Fresh Food BV is specialist in het schillen en snijden van uien. De reststroom van uienschillen werd voorheen vergist en/of afgevoerd als veevoer. Dat moet anders, dacht Mol.
Samen met BioRefinery Solutions (BRS) werd een proces doorontwikkeld waarbij de uienschillen worden geraffineerd tot ingrediënten voor food. De poeders kunnen gebruikt worden als smaak- en kleurversterker, de vezels geven extra ‘bite’ aan een product en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in brood en in vleesvervangers.
Anthony Mol deelt zijn ervaringen graag met collega-ondernemers. Hij laat zien dat het mogelijk is om reststromen tot waarde te brengen. Het was een behoorlijke uitdaging, maar het is gelukt!

Bron: Food-nutrition.nl