14-09-2017 | De helft minder voedselverspilling, gestegen maaltijdtevredenheid en duurzamer eten. Dat hebben bijna honderd Nederlandse zorgorganisaties het afgelopen jaar bereikt. Het levert een besparing van ongeveer € 5 mln.

Dat blijkt uit de resultaten van het landelijk programma Duurzaam en Gezond aan Tafel. Het programma was een initiatief van het Ministerie van VWS, Stichting De Friesland, Rabobank en Diverzio. Begin september is het programma afgesloten.

Volgens Diverzio wordt in Nederland gemiddeld 30 tot 40 procent van het eten in zorginstellingen weggegooid. Bij de deelnemers aan Duurzaam en Gezond aan Tafel is de voedselverspilling tot onder de 20 procent gedaald. Bij sommige deelnemers ligt het percentage zelfs onder de 10 procent.

Naast voedselverspilling aan te pakken hebben de deelnemende zorginstellingen de waardering voor het eten door hun patiënten, cliënten en bewoners getoetst, geleerd over duurzaam voedsel en bewuster naar de kosten van hun voedingsdienst gekeken. Dit heeft de eerder genoemde kostenbesparing opgeleverd.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl