02-10-2017 | Tijdens de InnoFOOD ledendag op 21 september 2017 in de Grolsch Veste te Enschede verzorgde Joost Snels, projectmanager Supply Chain Management en Resource Efficiency van Wageningen UR, de workshop “Preventie en reductie van voedselverspilling” Tijdens deze workshop werd met de enthousiaste deelnemers ingegaan op de inzichten en resultaten verkregen uit het Topsector Agri & Food project CARVE en gediscussieerd hoe men zelf aan de slag kan.

CARVE (Across supply Chain Action program Reduction of food waste, improved Valorisation & Resource Efficiency) is een meerjarig publiek-privaat samenwerkingsproject, met co-financiering vanuit de Topsector Agri&Food. De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research startten in 2015 het project CARVE om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen. Gedurende 4 jaar gaan bedrijven in de voedselketen, in de vorm van pilots, aan de slag met kennis, instrumenten en beslismodellen. Onderwerpen die in de pilots aan bod komen zijn onder meer optimalisatie van bestelsystemen tussen fabrikanten en retailers, het terugbrengen van reststromen in de keten door hoogwaardig hergebruik, en de vermindering van verspilling in huishoudens door productontwikkeling.

Bedrijven die aan de slag willen kunnen informatie vinden via de website www.nowastenetwork.nl/carve of door contact op te nemen met Joost Snels (joost.snels@wur.nl).

Heb je als bedrijven vragen als of behoefte aan:

  • Ik wil graag inzicht in mijn stromen / verspilling
  • Hoe kan ik mijn verspilling voorkomen?
  • Zit er meer waarde in mijn bij-/reststroom?
  • Ik heb een briljant idee, kan ik die toetsen op haalbaarheid, uitvoerbaarheid, …?
  • Ik weet dat de verspilling omlaag moet maar ik weet niet exact hoe?

Het is nog steeds mogelijk om ideeën voor een innovatieve pilot aan te melden. Projecten die goedgekeurd worden kunnen in januari 2018 van start gaan. Aanmelding kan via https://www.nowastenetwork.nl/carve/deelnemen2018/

 

Bron: Innofood.org