15-04-2018 | Voor elke dollar die hotels investeren in maatregelen om voedselverspilling tegen te gaan, kunnen zij zeven dollar besparen. Vooral het ontbijtbuffet moet daarvoor onder handen worden genomen.

Hotels kunnen zeven dollar besparen voor elke dollar die zij investeren in maatregelen om de verspilling van voedsel tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek in vijftien landen, uitgevoerd door Champions 12.3. Champions 12.3 is een coalitie van belangengroepen, die de voedselverspilling per hoofd van de bevolking willen halveren.

In het onderzoek zijn de gegevens van 42 hotels in vijftien landen geanalyseerd. Bijna elk hotel kreeg te maken met een positieve return on investment van de getroffen maatregelen tegen voedselverspilling. Het Sukhumvit Sofitel-hotel in Bangkok had na vijftien weken een nieuwe manier van werken geïntegreerd, waardoor de helft minder voedsel werd weggegooid. Met deze nieuwe aanpak bespaart het hotel naar schatting 60.000 dollar per jaar.

Efficiënter aankoopbeleid en slimme menu-samenstelling

De investeringen die in het onderzoek worden besproken, zijn bijvoorbeeld maatregelen die het personeel in staat stellen om de hoeveelheid voedsel beter te leren inschatten, om anders met voedsel om te gaan en het bewaren van voedingsmiddelen. Daarnaast werd er geïnvesteerd in een andere aanpak voor de samenstelling van menu’s.

De besparing van 7 dollar ten opzichte van 1 dollar investering kwam voort uit een efficiënter aankoopbeleid van voeding en dranken, een slimme samenstelling van de menu’s – waarbij rekening wordt gehouden met overschotten van de vorige maaltijden – en lagere kosten voor het beheer van het afval van overtollig voedsel.

Hotels die een jaar of langer maatregelen troffen om de verspilling tegen te gaan, bespaarden gemiddeld 21 procent voedsel. Zeventig procent van de hotels had hun oorspronkelijke investering in de maatregelen er op dat moment al uit. Na twee jaar was dat voor 95 procent van de hotels het geval.

Buffetten grootste verliesposten

De meeste hotelmanagers zien het ontbijtbuffet en andere buffetformules als de grootste verliespost. Vooral gebakken ei, spek, vers brood en (gesneden) seizoensfruit worden massaal weggegooid. De onderzoekers benadrukken dat het niet de bedoeling is om de buffetten af te schaffen, maar een betere inschatting van de nodige hoeveelheid voeding, een betere opvolging, dagelijks overleg en betrokkenheid van het personeel een enorm verschil kunnen maken.

Groot financieel voordeel

‘Voedselverspilling tegengaan, is niet alleen juist om te doen, het blijkt ook een goede manier om zaken te doen’, zegt Dave Lewis van Champions 12.3. ‘Zelfs als de morele factor je niet echt kan stimuleren, blijft er zakelijk gezien een groot voordeel te behalen. Dat zou elke CEO moeten kunnen overtuigen.’

Jaarlijks wordt er 940 miljard dollar een voedsel verspild. Dat staat gelijk aan een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd voor menselijke consumptie. Voedselverspilling is bovendien verantwoordelijk voor 8 procent van de uitstoot van broeikasgassen per jaar.

Bron: Missethoreca.nl