13-07-2018 | Bananenmerk Chiquita wil een steentje bijdragen aan de vermindering van voedselverspilling. Daarom gooit het bedrijf alle afgekeurde bananen niet weg. Er wordt bananenpuree of meel van gemaakt en een biovergister maakt biogas en kunstmest van afvalfruit. Ook de bananenplant wordt hergebruikt. De bladeren beschermen de bodem tegen onkruid op de plantages. In 2020 wil Chiquita geen enkele fruitverspilling.

Afgekeurde bananen Chiquita

Jaarlijks voldoen 5 tot 20 procent van de bananen niet aan kwaliteitseisen voor de export, maar kunnen nog wel gegeten worden.  Deze bananen worden in de herkomstlanden verkocht of gedoneerd aan een goed doel. Zo verkocht Chiquita in 2016 zo’n 16.000 ton aan bananen aan een bedrijf in Honduras.

Van de bananen die niet verkocht kunnen worden, maakt Chiquita bananenpuree en meel. Dit gebeurt in Chiquita Tropical Ingredients fabriek in Costa Rica. Jaarlijks wordt in deze fabriek zo’n 65.000 ton bananen uit Costa Rica en Panama verwerkt. Ook doneert Chiquita afgedankte bananen aan boeren die het fruit als veevoer gebruiken.

Bananenplant

De niet-eetbare onderdelen van de bananenplant gooit Chiquita ook niet weg. De bladeren, stronken en de stam worden op de plantages achtergelaten en dienen als mulch. Dit bedekt de grond en beschermt de bodem tegen uitdrogen en onkruid. Compostgreppels op de plantages zijn ideale voederplekken voor vogels, herten, insecten en kikkers.

De vernieuwde plantages in Costa Rica en Panama hebben minder dan 5 procent plantenafval. Bij de oude plantages is dit 15 procent. Inmiddels heeft Chiquita 39 procent van de grond vernieuwd. In 2020 moet dat 76 procent zijn.

Biogas en kunstmest van afvalfruit

De fabriek in Costa Rica heeft een innovatieve biovergister die organisch afval omzet in biogas en kunstmest. De gewonnen energie wordt gebruikt voor de fabriek en lokale boeren gebruiken het kunstmest. De biovergister filtert ook het water waarvan niet alleen het bedrijf zelf maar ook lokale gemeenschappen en het milieu profiteren. De hoeveelheid biogas is voldoende om de eerder gebruikte LPG te vervangen.

Voedselverspilling in Nederland

Volgens het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt in Nederland naar schatting jaarlijks twee miljoen ton voedsel verspild. Dat gebeurt op veel plekken in de voedselketen, van de boerderij tot de supermarkt en van het transport tot horeca. Consumenten gooien op jaarbasis gemiddeld zo’n 41 kilo voedsel per persoon weg.

Chiquita vindt het belangrijk om op een verantwoorde en duurzame manier met fruit om te gaan. Consumenten kopen het liefst gele bananen. Maar ook rijpere en donkere bananen zijn nog goed. Ze zijn extra zoet en daardoor ideaal als suikervervanging.

Bron: evmi