17-08-2018 | In de Europese Unie wordt ongeveer 35,3 kilo groente- en fruitafval per persoon per jaar geproduceerd. Jaarlijks belandt zo 17 miljard kilo vers fruit en groenten in de vuilnisbak. Ongeveer 40% daarvan is vermijdbaar afval. Dat stellen wetenschappers van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie in een wetenschappelijke publicatie in Science Direct.

De Wetenschappers hebben een model gecreëerd om te schatten hoeveel vermijdbaar en onvermijdbaar groente- en fruitafval er wordt geproduceerd in de Europese Unie. Onvermijdbaar afval betreft afval dat voortkomt uit voedselbereiding of om de niet eetbare delen van groenten en fruit. Het vermijdbaar afval gaat om het deel dat op een bepaald moment wel eetbaar was. De onderzoekers maakten berekeningen voor 51 soorten vers voedsel in Duitsland, Spanje, Denemarken, Nederland, Finland en het Verenigd Koninkrijk voor 2010.

De Europese Unie streeft naar een halvering van voedselverspilling op retail- en consumentenniveau in 2030. Om dat doel te bereiken zijn de lidstaten verplicht om jaarlijks te rapporteren over de hoeveelheid voedingsafval. De onderzoekers van het JRC ontwikkelden daarom ook een ‘Food Waste Quantification Manual’. Die handleiding moet de lidstaten helpen om de voedselverspilling in hun land te monitoren en eventuele trends op te pikken.

Bron: FoodHolland